"Să trăiţi bine, ca mine, din doi în doi ani!". Cam asta i-a urat un băcăuan preşedintelui Traian Băsescu sâmbătă, cu ocazia „vizitei de lucru" a preşedintelui în zonele afectate de inundaţii.
Băsescu, la baie de mulţime până la brâu"
Potopul vine în Moldova din doi în doi ani. Ca şi când nu ar fi suficient de apăsaţi de greutăţi, românii mai sunt "fericiţi" periodic şi de natură. Aşa a devenit comuna Săuceşti loc de pelerinaj pentru autorităţi. În urmă cu doi ani, cele trei sate de la marginea Bacăului au fost inundate.
Liderul statului a vizitat localitatea Săuceşti în 2008, pentru a reveni în 2010. Tot ploile l-au adus şi de data aceasta. Sătenii l-au întâmpinat în stilul care a devenit caracteristic: cu plângeri, cu rugăminţi şi cu lacrimi în ochi.
Peste 2.500 de persoane au fost nevoite să plece de acasă, doar în apropiere de Bacău. Nu este prima oară când se întâmplă asta şi nu se ştie dacă va fi ultima. Preşedintele a promis că "dig o să facem noi, dar să se termine ploaia". Jandarmeria luptă cu natura, Crucea Roşie luptă cu natura, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă luptă cu natura, oamenii luptă cu teama de a nu mai găsi ce au lăsat în urmă, mai ales după anunţarea continuării codului galben. Preşedintele luptă cu valurile, cu "parfumul" de ţuică de prună al unor localnici care s-au gândit să nu se ude doar pe dinafară, face poze şi pleacă. Fix 15 minute, cât să intre pân la brâu în apă, că dă bine la imagine. În urmă rămân aceiaşi localnici de acum doi ani, cu aceleaşi necazuri, cei care îi ajută cum pot, căci noi toţi ne întoarcem pe aceleaşi drumuri pe care am venit.
Sâmbătă după-amiază, ploaia torenţială a continuat să umfle debitul de apă din comună, în acelaşi timp în care preşedintele Băsescu, acompaniat de camere de filmat, vizita localităţile afectate. Apa este până la mijloc, asta numai în zonele în care jurnaliştii au îndrăznit să se aventureze. Mânaţi, desigur, tot de liderul statului, care s-a folosit de ocazie pentru a intra în apă până la brâu, pentru a face poze şi pentru a pleca, după ce a făcut şi baia de mulţime şi baia... în mocirlă. Sătenii l-au asaltat cu lacrimi în ochi. Fiecare îi cerea ajutorul, dar toţi i-au cerut aceeaşi schimbare.
Regiunea din jurul Bacăului este împărţită în trei tabere: cei care s-au autoevacuat la rude, cei care au fost evacuaţi de autorităţi, cu ajutorul Crucii Roşii, şi cei care au ales să rămână acasă, înconjuraţi de ape. Ultimii au avut ocazia de a se întâlni cu preşedintele, iar printre valurile umflate de ploaia torenţială, i-au cerut acelaşi lucru: schimbarea primarului. Nedumeriţi, am cerut explicaţii, iar sătenii, bine "parfumaţi", ne-au spus că primarul ar fi deturnat unele materiale care erau destinate construirii unui dig, promis în urmă cu doi ani pentru protejarea comunei Săuceşti de furia apelor. "Ce să se termine, că nici nu au început!".
Cei care au fost evacuaţi de autorităţi şi de Crucea Roşie şi cazaţi în căminele Colegiului Tehnic "Anghel Saligny" din Bacău ne-au spus că "ştiu ce au lăsat în urmă, dar nu ştiu ce mai găsesc". Ajunşi în satul lor am înţeles cu adevărat la ce se refereau. Mocirla este pământie, nu ştii sigur cât de adâncă este până nu pui piciorul şi vezi cum curţile oamenilor sunt inundate până aproape de fereastră. Când bate vântul, se formează adevărate valuri. Valuri care îţi "fură" picioarele. Iar oamenii l-au urmat pe preşedinte până în mijlocul vâltorii, unde au pozat alături de el, ca apoi să îl urmeze înapoi spre teren mai înalt, unde apa ajungea "doar" până la glezne şi maşina 4X4 care îl transporta pe lider avea încă acces. Diferenţa este că preşedintele a plecat, iar sătenii au rămas, alături de animalele speriate şi de casele în care nu mai au nimic uscat.
Crucea Roşie România a sărbătorit ieri ziua în care a fost înfiinţată, dar la Bacău şi în toate celelalte zone afectate de inundaţii din ţară nu e timp de distracţie, în fiecare zi voluntarii încercând să-i ajute pe sinistraţi cu apă, sucuri şi mâncare. „Nevoile imediate ale evacuaţilor sunt alimentele neperisabile, pâine, apă potabilă, cizme de cauciuc, lenjerie, pături, saci de dormit, îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă", ne-a spus directorul filialei băcăuane a Crucii Roşii, Dan Marcel Babliuc. (Răzvan Conţeanu)
Sursa: Jurnalul Naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.