joi, 31 august 2006

Principii Fundamentale

Ce inseamna Principiile Fundamentale?
Termenul de "principiu" este derivat din cuvantul latin "principium", care inseamna "cauza primara, origine, baza". Mai exact, principiul poate fi definit ca o idee de baza care exprima, in orice imprejurari, valorile fundamentale ale unei comunitati, persoane sau organizatii.

In viziunea Crucii Rosii, un principiu este o regula de conduita obligatorie, bazata pe ratiune si pe experienta, care guverneaza activitatea tuturor componentelor Miscarii, in orice moment.

Exista sapte principii fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie:

- Umanitate;
- Impartialitate;
- Neutralitate;
- Independenta;
- Voluntariat;
- Unitate;
- Universalitate.

De ce au aparut Principiile Fundamentale?
La inceput, activitatea Crucii Rosi se limita la ingrijirea soldatilor bolnavi sau raniti in timp de razboi. Dar, cu timpul, activitatea s-a diversificat.
Miscarea cuprinde 186 de Societati Nationale care actioneaza in contexte foarte diferite si are zeci de milioane de membri. Mai mult, activitatea sa are un caracter practic si foarte divers. Pentru a depasi aceste diferente cu usurinta, pentru a avea o actiune eficienta, Miscarea a formulat propriile sale principii in asa fel incat sa le faca cunoscute tuturor si sa le poata aplica tuturor activitatilor sale umanitare.

Principiile Fundamentale au fost adoptate in mod oficial in anul 1965, la Viena, in cadrul celei de a 20-a Conferinte Internationale a Crucii Rosii. De atunci, ele sunt citite in deschiderea tuturor reuniunilor oficiale ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii.

In cadrul Miscarii, Comitetul International al Crucii Rosii are rolul de a promova si de a urmari respectarea Principiilor Fundamentale de catre toate componentele Miscarii.

Cele sapte principii alcatuiesc un intreg indivizibil. Desi partile depind una de cealalta, fiecare dintre ele are propriul sau rol. Ele pot fi privite ca o piramida care ar fi distrusa daca una din partile sale s-ar prabusi sau ar fi inlaturata.


Sursa: CRUCEA ROSIE ROMANA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.