SUFLETUL SI VIITORUL NOSTRU
Voluntariatul a reprezentat sufletul Miscarii Internationale de Cruce Rosie inca de la infiintarea acesteia in 1863. Voluntarii reprezinta in prezent, cum au fost intotdeauna, coloana vertebrala a tuturor activitatilor de Cruce Rosie, ajutand Societatea Nationala sa deruleze programe de succes si asistand zeci de mii de persoane vulnerabile aflate in dificultate.
Crucea Rosie Bacau beneficiaza de aportul a peste 50 de voluntari, din care 60% sunt tineri.
Devotamentul voluntarilor nu numai ca reduce costul activitatilor si ne permite sa ajutam mult mai multe persoane cu fondurile disponibile, dar spiritul voluntariatului reprezinta sufletul actiunii noastre umanitare.
Voluntarii au un rol cheie si in conducere, presedintele Societatii Nationale fiind de asemenea voluntar. Voluntarii care sunt membri in comitetele de conducere sunt responsabili pentru activitatea si comportamentul organizatiei, participand la adunarile generale pentru a adopta regulamente, a decide politicile majore si activitatile viitoare. Ei pot fi alesi in comitetele de conducere existente la nivel local, judetean si national.
Indatoririle voluntarului de Cruce Rosie
Voluntarii Crucii Rosii Bacau trebuie:
- sa actioneze in conformitate cu Principiile Fundamentale ale Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si sa asigure diseminarea acestora;
- sa respecte prevederile legate de folosirea emblemei si sa previna abuzul de emblema;
- sa lucreze la cele mai inalte standarde de calitate;
- sa semneze si sa se comporte in concordanta cu prevederile codului de conduita al voluntarului (link catre codul de conduita);
- sa fie disponibili in caz de urgenta, in conditiile agreate cu SN si in concordanta cu abilitatile de care dispun;
- sa rapunda nevoilor beneficiarilor.
Cod de conduită pentru voluntarii Societății Naționale de Cruce Roșie din România
Preambul
Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este o organizație umanitară bazată pe voluntariat, reprezentând și unul dintre cele șapte Principii Fundamentale ale sale.
Componentă a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Societatea Națională de Cruce Roșie din România recunoaște că forța sa rezidă în capacitatea sa de a mobiliza voluntari, cu ajutorul cărora contribuie la alinarea suferințelor persoanelor vulnerabile.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România este deschisă oricărei persoane care dorește să devină voluntar, în condițiile legii și ale prezentului cod de conduită.
Cadru si termeni
Prezentul Cod de conduita se aplica tuturor voluntarilor Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, indiferent de functiile pe care le indeplinesc sau de forma in care contribuie la realizarea obiectivelor organizatiei.
Prezentul Cod de conduită formează parte integrantă a contractului de voluntariat încheiat în condițiile legii, iar prin semnarea sa, se oficializează angajamentul voluntarului și cadrul misiunilor ce îi sunt încredințate.
Prin voluntariat, Societatea Națională de Cruce Roșie din România înțelege o activitate care:
- este efectuată de bună voie și nu din dorința de a obține un avantaj material sau financiar, nici nu este determinată de factori de presiune externi (sociali, economici sau politici);
- este în beneficiul persoanelor și comunităților vulnerabile, în conformitate cu Principiile Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie
- este organizată de reprezentanți autorizați ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
Voluntarul este persoana care, ocazional sau cu regularitate, desfășoară activități de voluntariat pentru Societatea Națională de Cruce Roșie din România.