Ştiri internationale

Bruxelles, 15 februarie 2013 Declarația Înaltului Reprezentant, dna Catherine Ashton, în numele Uniunii Europene, cu ocazia celei de a 150-a aniversări a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR)

20.02.2013


Declarația Înaltului Reprezentant, dna Catherine Ashton, în numele Uniunii Europene, 
cu ocazia celei de a 150-a aniversări a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR)
Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înființarea Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Uniunea Europeană aduce un omagiu muncii neobosite și neprețuite a CICR în scopul protejării vieții și a demnității victimelor conflictelor armate din toată lumea.
Încă de la crearea sa, la 17 februarie 1863, CICR a acționat fără încetare pentru a preveni suferința, prin dezvoltarea, promovarea și consolidarea dreptului umanitar internațional, înscris în cele patru Convenții de la Geneva din 1949, protocoalele adiționale la acestea și alte acorduri internaționale, precum și în dreptul cutumiar internațional și în principiile umanitare universale, și, de asemenea, prin furnizarea, pe timp de conflicte armate și în alte situații de urgență, de ajutor umanitar persoanelor rănite, victime ale bolilor sau ale naufragiilor din rândul membrilor forțelor armate, prizonierilor de război și al altor deținuți, precum și din rândul civililor. Activitatea Mișcării Internaționale de Crucea Roșie si Semiluna Roșie, compusă din CICR, cele o sută optzeci și opt de societăți naționale ale Crucii Roșii și Semilunei Roșii și din Federația Internațională a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, constituie baza acțiunilor umanitare internaționale. Cooperarea dintre comitetele naționale pentru aplicarea dreptului umanitar internațional și CICR este deosebit de valoroasă în promovarea unei aplicări eficace a dreptului umanitar internațional.
Uniunea Europeană sprijină pe deplin misiunea CICR, a societăților naționale și a Federației Internaționale la nivel mondial. Consensul european privind ajutorul umanitar a subliniat caracterul unic al mandatului CICR și a garantat hotărârea UE de a colabora în strâns parteneriat cu CICR. În 2005, Uniunea Europeană a adoptat Orientări privind dreptul umanitar internațional, prin care UE se angajează să promoveze respectarea dreptului umanitar internațional, în timp ce Cadrul strategic al UE și Planul de acțiune privind drepturile omului, adoptate de Consiliu în iunie 2012, reiterează hotărârea UE de promova în continuare respectarea dreptului umanitar internațional, nu în ultimul rând prin cooperarea cu CICR.
La celebrarea a o sută cincizeci de ani de acțiuni umanitare întreprinse de CICR, UE este, totuși, preocupată de persistența unor provocări grave de natură umanitară; conflictele armate sau actele de violență au frecvent repercusiuni asupra civililor, iar încălcările dreptului umanitar internațional sunt încă prea des întâlnite. Activitatea CICR rămâne indispensabilă în abordarea suferinței umane. UE va sprijini în continuare punerea în practică a misiunii umanitare a CICR în întreaga lume și principiile fundamentale ale CICR - neutralitate, umanitate, independență și imparțialitate.


MILIOANE DE VOLUNTARI CARE ALEARGĂ PENTRU A SALVA VIEŢI

18.02.2013


Peste tot în lume, sunt sute de milioane de oameni care aleargă. Poate chiar şi mai mulţi. Unii aleargă zilnic, pentru a-şi menţine silueta şi a arăta bine. Alţii aleargă pentru sănătate. Cei mai mulţi însă, când este vorba despre un pericol, aleargă pentru a-şi salva propria viaţă. Numai că, în Filipine, majoritatea a devenit acum minoritate. Milioane de oameni au învăţat să alerge pentru a salva şi vieţile altor persoane! 

În data de 10 februarie 2013, Crucea Roşie Filipineză a mobilizat milioane de oameni care au alergat împreună, dezvoltând astfel spiritul voluntariatului, în lume. Mai întâi de toate însă, naţiunea filipineză doreşte să se definească prin organizarea şi manifestarea acestui eveniment, devenit deja unul tradiţional al acestei ţări. În luna decembrie, din anul 2011, Crucea Roşie Filipineză a organizat pentru prima oară un astfel de eveniment, la care au participat peste 40  000 de oameni, ce au alergat simultan, în 48 de oraşe din Filipine. Cu un imens impact în recrutarea de voluntari, Crucea Roşie Filipineză a desemnat organizarea şi desfăşurarea acestuia, anual.    

Numărul de dezastre naturale din Filipine au crescut în ultimii ani, ceea ce face ca Filipine să fie una dintre cele mai vulnerabile din punctul de vedere al catastrofelor naturale. Cele mai distructive, de exemplu, au fost cicloanele tropicale provocate în anul 2011. Conform, Centrului de Răspuns  al Cetăţenilor în caz de Dezastre (CDRC), cel puțin 15.3 milioane de oameni au fost strămutați, provocând pagube agriculturii și infrastructurii de aproximativ 26 miliarde. Formula cea mai potrivită pentru atenuarea suferinţei umane, în acest context este atât componenta umană cât şi cea tehnologică prin  mobilizarea a milioane de voluntari de Cruce Roșie şi asigurarea de logistică și capacități tehnologice. Astfel, Republica Populară Chineză a  contribuit la dezvoltarea Crucii Roșii,  prin intermediul căreia 143 de voluntari, câte 44 (1 lider și 43 de membri) în fiecare comunitate, sunt instruiți pentru a reduce riscurile provocate de catastrofele naturale, care să le permită să răspundă în mod corespunzător la orice dezastru care va lovi Filipine.

Prin urmare, filipinezii au dovedit că sunt umanişti şi că sunt capabili să alerge pentru salvarea de vieţi! 

Mai jos, puteţi vedea şi videoclipul realizat de către Crucea Roşie Filipineză, pe tema Run to save lives! 







MII DE PERSOANE ȘI-AU PĂRĂSIT LOCUINȚELE ÎN URMA INUNDAȚIILOR DIN JAKARTA

22.01.2013




Conform informațiilor relatate de către Ahmad Husein, reprezentant IFRC(Federația Internațională a Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie) Indonezia, Societatea de Cruce Roșie din Indonezia asistă la sprijinirea victimelor, după ce inundațiile din Jakarta au lăsat în urmă 11 morți și rețeaua de transport al orașului, perturbată. Voluntarii din zona respectivă, au înființat adăposturi și o bucătărie de campanie pentru a ale asigura tuturor persoanelor afectate de inundații, hrana și nevoile de bază, necesare. 

În urma inundațiilor, 230 de voluntari și angajați ai Crucii Roșii, au intervenit prompt în această situație de urgență, în vederea evacuării persoanelor în condiții de siguranță și transferarea lor, la adăposturi.

Împreună cu autoritățile locale, Crucea Roșie din Indonezia, a trimis cinci echipe de salvare pentru a căuta și salva locuitorii blocați în zonele afectate.  În cele din urmă, au fost salvați 100 de persoane din cele cinci sate din zona de est și sud a localității Jakarta.

Până în momentul de față, organizația a oferit aproximativ 25 000 de pachete pe zi pentru cei 20 000 de supraviețuitori care trăiesc în corturi și adăposturi.

Deși apa începe să se retragă, Societatea de Cruce Roșie din Indonezia a cerut tuturor să rămână în alertă deoarece mai multe fenomene meteorologice extreme au fost prezise în următoarele câteva săptămâni.



A FOST LANSAT PRIMUL CÂNTEC PE TEMATICA DEZASTRELOR: BE PREPARED -FII PREGĂTIT

20.01.2013


 Crucea Roşie din Insulele Caraibe a anunţat lansarea primului cântec pe tema dezastrelor naturale: Be prepared! Acest cântec este interpretat de către 3 tineri, Swipe, Eclipse şi Avonni, elevi la "Grenada Boys Secondary School", din Insulele Caraibe. 


Aşa că fiţi pregătiţi şi vizionare plăcută!


VOLUNTARII BRITANICI INTERVIN  IMEDIAT DUPĂ CE UK A FOST LOVITĂ DE ALERTA COD ROŞU DE ZĂPADĂ

18.01.2013


În timp ce suprafeţe mari din UK au fost acoperite de zăpada imensă, Crucea Roşie Britanică se afla deja pe teren, pentru a-i ajuta pe cei care se străduiesc să facă faţă stratului gros de zăpadă. 


În astfel de situaţii de urgenţă, cauzate de ninsori abundente, Crucea Roşie din Marea Britanie este echipată cu o flotă de vehicule Land Rover 4X4 pentru a putea interveni în cazuri vitale de găsire a persoanelor dispărute sau pentru transportarea victimelor vulnerabile. 

În Somerset, de exemplu, echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă, ale Crucii Roşii din Marea Britanie, au asigurat transportul pacienţilor la spital, pentru tratamentul cancerului. Din cauza ninsorilor abundente, în întreaga regiune a fost dificilă deplasarea pacienţilor la spital, pentru investigaţiile şi tratamentele medicale planificate ulterior. Dacă nu ar fi intervenit Crucea Roşie, nu ar fi fost posibiliă deplasarea celor 33 de pacienţi întrucât o singură zi fără tratament pentru aceştia, le-ar fi pus viaţa în pericol. 


Pentru a afla mai multe detalii puteţi intra pe:http://www.redcross.org.uk

CONFLICTUL DIN MALI. Franţa anunţă noi lovituri reuşite şi o suplimentare a trupelor. Răniţii, preluaţi de Crucea Roşie

15.01.2013





Preşedintele francez François Hollande a anunţat marţi la Abu Dhabi că numărul militarilor francezi angajaţi în operaţiunea din Mali, unde noi lovituri, efectuate în noaptea de luni spre marţi, şi-au "atins obiectivul", este de 750 şi că va creşte, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.
"Pentru moment, avem 750 de oameni, dar (numărul acestora) va creşte pentru ca, ulterior, cât mai rapid posibil, să putem lăsa locul forţelor africane", a declarat şeful statului francez pentru jurnalişti, în cursul unei vizite la baza navală "Camp de la Paix", la Abu Dhabi, unde sunt staţionaţi militari francezi.
Franţa va "continua să aibă forţe terestre şi aeriene" în zonă, a adăugat preşedintele francez, potrivit căruia mobilizarea forţei africane "va necesita o săptămână".
François Hollande a anunţat că "noi lovituri (efectuate) în noaptea (de luni spre marţi) şi-au atins obiectivul" în Mali, unde militanţi jihadişti au evacuat luni oraşele importante din nordul ţării pe care le ocupau, în urma unor bombardamente efectuate de forţe franceze, dar au preluat controlul asupra localităţii Diabali, la aproximativ 400 de kilometri nord de Bamako.
Preşedintele francez a sosit marţi dimineaţa în Emiratele Arabe Unite (EAU), o vizită care urma să fie consacrată în principal intervenţiei franceze în Mali lansate în urmă cu cinci zile împotriva unei ofensive a unor grupări islamiste armate care ocupă nordul ţării,
La bordul avionului prezidenţial, care a decolat luni seara de la Paris, membri din anturajul şefului statului au anunţat că o parte dintre cei 700 de oameni de la baza din Abu Dhabi pot să fie mobilizaţi, dar şi avioane de tip Rafale, staţionate la această bază, pentru a participa la Operaţiunea Serval, în Mali, în caz de nevoie.
"Mali nu se află în câmpul nostru de acţiune, pentru moment, nu este la ordinea zilei. (Însă) dacă primim ordine, le punem în aplicare", a declarat, la faţa locului, un oficial din cadrul bazei.
Crucea Roşie ia răniţii în primire
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a luat în îngrijire în spitalele de la Mopti (centru) şi Gao (nord) 86 de persoane rănite în timpul ultimelor lupte şi bombardamente, a afirmat luni pentru AFP unul dintre oficialii săi, anunţând că nu dispune de un bilanţ cu privire la decese, mai informeazăMEDIAFAX.
"La spitalul de la Mopti, sunt 71 de persoane rănite în urma luptelor de la Konna", localitate situată la aproximativ 70 de kilometri mai la nord, unde au avut loc lupte violente săptămâna trecută între armata maliană şi islamişti, a declarat Germain Mwehu, de la delegaţia regională a CICR pentru Mali şi Niger, contactat de la Dakar.
Printre ei, există oameni "uşor răniţi şi grav răniţi, dar spitalul de la Mopti are capacitatea de a oferi îngrijiri pentru toate categoriile" de răniţi, a adăugat Mwehu, stabilit la Niamey, care nu a dorit să precizeze dacă aceştia sunt civili sau militari.
"Nu avem informaţii nici de la Konna. Operaţiunile militare încă nu s-au încheiat şi armata maliană nu a acceptat ca cei de la Crucea Roşie să poată intra", a precizat el.
Islamiştii au preluat controlul oraşului Konna la 10 ianuarie, dar au fost alungaţi de către militarii malieni cu sprijinul Forţelor Aeriene Franceze.
Guvernul statului Mali a anunţat un bilanţ de 12 morţi, între care 11 malieni şi un francez, şi 60 de răniţi, toţi malieni.
"La Gao, spitalul unde CICR este prezent de câteva luni, am luat în îngrijire 15 persoane rănite în urma bombardamentelor (de duminică, n.red.) şi alţi răniţi de pe front care au fost conduşi până la Gao", a adăugat Mwehu.
Duminică, potrivit autorităţilor franceze, avioane de luptă au distrus tabere de antrenament şi depozite logistice, în apropiere de Gao, aparţinând grupărilor armate. În aceeaşi zi, raidurile au vizat o bază islamistă din apropiere de Kidal (partea de nord-est), dar Germain Mwehu a spus că luni seara încă nu avea nicio informaţie despre consecinţele raidurilor.
Mwehu nu a exclus posibilitatea "că ar exista şi alţi răniţi", mai ales că unii nu s-au putut duce la spital sau au fost "luaţi în îngrijire în alte părţi, de către alţii". CICR nu dispune de date cu privire la decese, fiindcă "nu s-a interesat decât de răniţi", a spus el.
(Gaidau Ion)