marți, 24 februarie 2009

„Salvarea“ Ambulantei vine de la Crucea Rosie



Povestea este mai veche de un an. Crucea Rosie din Montecalieri a donat organizatiei similare din Bacau 6 ambulante in decembrie 2007 si inca una in septembrie 2008. Le-a trimis pe cheltuiala proprie, cu trenul. Sunt in stare buna de functionare, inmatriculate si asigurate de catre Crucea Rosie din Bacau.
Nu au insa o dotare interioara la standardele impuse, cu aparatura si echipamente pentru imobilizare, transport, resuscitare-respiratie, butelii oxigen, pentru a primi acreditarea de functionare. Suma totala pentru dotare s-ar ridica la 35-40 mii euro. Cam cât o masina de teren mai „bunuta“. „Este necesara infiintarea acestui serviciu al Crucii Rosii, asa cum exista in toata Europa. Ambulantele ar putea veni in ajutorul persoanelor vârstnice sau a bolnavilor care au nevoie de ingrijire la domiciliu si nu necesita prezenta unui medic, a persoanelor care locuiesc la distanta mare, cum ar fi Livezi, Plopana, Slanic Moldova.
Au nevoie sa se deplaseze la spital pentru anumite analize si nu necesita pe durata deplasarii asistenta medicala de specialitate. Pentru transportul la externarea din maternitate a mamei si copilului in zonele indepartate sau a persoanelor neasigurate, fara posibilitati materiale. Sa nu uitam situatiile de urgenta grave, cu numar mare de accidentati sau calamitatile naturale, cum au fost inundatiile de la Saucesti, când am tinut o ambulanta acolo pentru a da o mâna de ajutor.“ declara Dan Marcel Babliuc, director Crucea Rosie Bacau.
Pe lânga dotare mai sunt necesare fonduri pentru carburanti, asigurari, crearea unui dispecerat si colaborarea cu serviciul 112. De asemenea, un numar de voluntari dispusi si bine pregatiti pentru acordarea primului ajutor. „Acest lucru se poate realiza fie printr-un parteneriat public-privat, in care sa intervina si autoritatile locale, fie numai de catre noi, greu, prin sponsorizari, fisa 2% si cotizatii. Sunt bacauani care au directionat cei 2% din impozitul pe venit catre SMURD Tg. Mures, când noi putem fi mult mai aproape de nevoile lor. Cei care inca nu au facut-o, pot gasi detalii pe www.crucea-rosie.ro “, anunta directorul Babliuc.

Sursa: Desteptarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.