miercuri, 18 februarie 2009

De ce exista Crucea Rosie ?








Crucea Rosie Romana s-a infiintat in anul 1876 pe data de 4 iulie. Presedintele acesteia fiind Printul Dimitrie Ghica. Pe data de 20 iulie 1876 Crucea Rosie a fost solicitata intr-o misiune pe frontul sarbo-turc pentru a acorda ajutor militarilor raniti. In timpul Razboiului de Independenta, Crucea Rosie a intervenit din nou iar in anul 1885, in timpul razboiului balcanic a acordat ajutor unui numar de 625 de raniti. De asemenea in timpul primului razboi mondial, Crucea Rosie a fost din nou antrenata asigurand hrana pentru 150000 de membri din populatia afectata. Intre anii 1919-1938 era o situatie extrem de critica, totul fiind acaparat de mizerie si boli. Malaria era una din bolile grave care existau in tara si pentru a o distruge s-au organizat echipe formate dintr-un medic si asistente voluntare.


In anul 1932,a fost un an de maxima importanta deoarece a ajutat la evoluarea Crucii Rosii, deoarece aceasta ajunsese sa aiba la baza 72000 de membrii. In in al doilea razboi mondial Societatea Crucii Rosii a ajutat zeci de mii de refugiati. Intre anii 1946-1989 in timpul cand Romania si-a pierdut autonomia au avut loc schimbari radicale in ceea ce priveste organizatia , dar acest fapt nu a fost o impiedicare ca sa acorde ajutor celor refugiati.

Cele prezentate sunt doar cateva dintre activitatile pe care Crucea Rosie Romana le-a exercitat de-a lungul timpului. Mai multe detalii despre acestea puteti gasi in articolul intitulat “1876-1915-CRUCEA ROSIE ROMANA LA INCEPUT DE DRUM”.


Acum as vrea sa vorbim despre existenta Crucii Rosii in zilele noastre. In urma cu aproximativ 4 ani a luat nastere un proiect ce se desfasoara in preajma sarbatorilor de iarna.Acest proiect a continuat si in anul 2008 si s-a finalizat si de aceasta data cu un adevarat succes. Recent in luna Decembrie a anului 2008 a avut loc campania “CARAVANA LUI MOS CRACIUN”. In aceasta campanie au fost implicati voluntarii Crucii Rosii care au ajutat la strangerea de fonduri si produse alimentare pentru a putea oferi cele de trebuinta nevoiasilor de toate categoriile de varsta. Acestia au organizat campania de strangere de fonduri in magazinele :Plus,Selgros si Billa.Pe calea aceasta dorim sa multimim in special conducerii magazinelor pentru gazduirea prezentei noastre in magazin dar si celor care au donat pentru a putea ajuta cati mai multi nevoiasi , astfel avand si ei parte de sarbatori fericite.


O campanie similara ar fi in perioada Pastelui, unde Caravana Crucii Rosii pleaca din nou la drum. In ultimii ani ca si in anul 2008 caravana a poposit in mai multe commune pentru a impartii produsele daruite de donatori. Si anul acesta campania se va desfasura ca si in anii anteriori.

Pe 1 Octombrie s-a serbat "Ziua Varstnicului". La fel voluntarii s-au implicat pentru a le face ziua cat mai placuta celor in varsta. Acestia si-au serbat ziua la Restaurantul Militar Bacau. Au avut parte de un mic spectacol organizat cu ajutorul domnului professor Claudiu Filip si cu elevii acestuia de la Palatul Copiilor. Dupa ce au avut parte de un mic ospat,batranii au fot invitati la dans de catre voluntarii Crucii Rosii.


Pe data de 13 Decembrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Primului Ajutor. In anul 2008 tema care a fost initiata s-a numit:”Primul ajutor pentru viata”.

Crucea Rosie Bacau a organizata o campanie umanitara in anul 2008 intitulata”APEL PENTRU CHINA”.Aceasta avea ca scop ajutorarea victimelor in urma dezastrului din China.

De-a lungul anilor Crucea Rosie a fost alaturi de sinistrati de fiecare data.Voluntarii au impartit cele de trebuinta:Paine, apa minerala, imbracaminte, sapun si multe altele.Acestea sunt implicatii de natura sociala.


Voluntarii Crucii Rosii se implica si in proiectele sociale. Au impartit pachete alimentare si produse igienico-sanitare. Persoanele varstnice pot beneficia de ingrijire medicala la domiciliu. Tot odata voluntarii s-au implicat si in prevenirea abandonului scolar.

In anul 2008 s-a desfasurat campania “PRIMUL AJUTOR PE LITORAL”, unde Crucea Rosie Bacau , in exclusivitate a initiat acest program de a acorda primul ajutor in caz de urgenta.

Anul trecut Crucea Rosie a implinit 132 de ani de activitate, evenimentul fiind marcat in perioada 30 iunie - 4 iulie, prin diverse activitati .Pe data de 5 Decembrie a fost serbata ziua voluntarului, pe tema "Voluntariatului munca pe degeaba" unde a fost o dezbatere in cadrul careia s-a subliniat faptul ca voluntariatul este o munca neplatita, dar plina de satisfactii.


In concluzie Crucea Rosie a existat, exista si va exista mereu pentru cei care au nevoie de asistenta medicala, pentru cei sinistrati, pentru cei batrani si nu numai. Crucea Rosie a fost implicata in numeroase activitati care au avut ca scop ajutorarea persoanelor nevoiase. Cei care se inscriu la Crucea Rosie pot beneficia de cursuri gratuie astfel invatand cum sa acorzi primul ajutor cat mai repede in caz de urgenta persoanelor dragi sau chiar unei personae straine pe care o observi ca nu se simte tocmai bine. Voluntarii Crucii Rosii vor incerca mereu sa fie prezenti atunci cand este solicitat un ajutor medical de urgenta eficient. De asemenea prin activitatile noastre dorim sa evidentiem faptul ca prin acesti 132 de ani de existenta, noi oferim servicii de calitate, in mod voluntar indiferent de categorie sociala, rasa, religie, sex sau apartenenta politica.




Cruce Rosie exista ca sa fie alaturi de tine!!!


Articol redactat de voluntara noastra, Rosu Elena :D




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.