sâmbătă, 28 februarie 2009

Bacaul si-a premiat binefacatorii

Laureatii Galei Premiilor Comunitatii Bacauane 2009 au fost Adriana Rosu, Crucea Rosie, Diana Albu, Dedeman si Petru Placinta. Evenimentul a fost organizat de Fundatia de Sprijin Comunitar in cinstea celor care s-au implicat in dezvoltarea comunitatii si sustinerea categoriilor defavorizate si de asemenea pentru a aduna fonduri destinate activitatilor sale umanitare

Restaurantul Arkadia din Arena Mall a gazduit joi 26 februarie cea de-a VIII-a editie a Galei Premiilor Comunitatii Bacauane, eveniment organizat de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) in cinstea acelora care s-au implicat in ultimul an in dezvoltarea comunitatii si sustinerea categoriilor defavorizate si de asemenea pentru a strânge fonduri destinate activitatilor sale umanitare. Destinatia celor cinci premii importante (o persoana, o firma, o institutie sau ONG, premiul de excelenta si premiul special al juriului) a fost stabilita, in baza nominalizarilor populatiei, de un juriu din care au facut parte reprezentanti ai marilor ONG-uri din Bacau, autoritatilor din domeniul asistentei sociale si mass-media.

Noul prefect a dat o lectie de filantropie

Gazda reuniunii in stil englezesc a fost Mona Nicolici, director in cadrul Petrom, secondata de Gabi Magureanu de la FSC. In deschidere, presedintele FSC Gabriela Achihai si-a prezentat organizatia, iar noul prefect de Bacau, Dorian Pocovnicu, aflat la prima aparitie publica dupa numirea oficiala de miercuri, a indemnat la filantropie chiar si in vreme de criza economica. “Este important, mai ales in aceasta perioada, sa sustinem proiectele FSC si pe semenii nostri defavorizati”, a declarat acesta.
A urmat un moment artistic pregatit de copiii defavorizati asistati de FSC in cadrul “Cluburilor cu lipici” din Bacau si Stanisesti si o prezentare de moda marca Mizar Vicmod. Programul a continuat cu o licitatie cu strigare ce a adus voie buna in sala si bani pentru activitatile FSC. Primul produs licitat, o rochie de seara cu pretul de start de 600 de lei, a stârnit cu greu interesul clientilor, ale caror ezitari trimiteau cu gândul la strânsul curelei din cauza crizei. Dupa ce asociatia OvidiuRom a spart gheata, oferind cei 600 de lei, prefectul a dat o lectie de filantropie, oferind dublu si primind rochia, pe care a anuntat ca o va darui unei fete sarmane din Stanisesti. S-a licitat apoi un set de tablouri pictate chiar de presedintele FSC - si cumparate cu 1000 de lei de Claudiu Doros. Al treilea produs, un album foto donat - cu autograf - de Ambasadorul Marii Britanii, a fost disputat de Silvestru Dogaru (PNL), Dana Tâtaru (director adjunct la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului), Cezar Ivanof (directorul hotelului Decebal Bacau) si afaceristul Petru Placinta, care l-a obtinut contra sumei de 1900 de lei. Silvestru Dogaru a iesit oarecum sifonat din confruntare, dupa ce Dana Tâtaru a licitat mai mult decât el si in plus i-a oferit bani pentru a o putea concura in continuare. Ultimul produs, un hanorac donat de actorul Adrian Paul (plus o cina cu actorul) a fost obtinut de Cezar Ivanof cu 1800 de lei. La sfârsitul licitatiei, s-a anuntat ca o firma din sala (care tine sa ramâna anonima) va cumpara casa unei familii sarmane din Stanisesti.

Un premiu sub semnul intrebarii

Pentru ca emotiile sa fie maxime, premiile Galei au fost decernate abia spre finalul intâlnirii. La sectiunea persoane fizice au fost nominalizati Ioan Apostol (fost primar de Filipesti), Ilie Bârzu (consilier local) si Adriana Rosu (presedintele asociatiei “Sprijin pentru parinti”, care a creat prima clasa de gradinita pentru nevazatori din Bacau), premiul revenind Adrianei Rosu. La sectiunea firme au fost nominalizate Dedeman, Petrom si Grafit Invest, iar premiul l-a luat Dedeman. La sectiunea institutii/ONG-uri, dintre Crucea Rosie, Betania si Centrul Regional de Ecologie, juriul a ales Crucea Rosie. Diana Albu, o invatatoare din Poduri care deruleaza de mai multi ani un proiect de motivare a copiilor romi pentru a merge la scoala, a obtinut premiul special al juriului. Ceva discutii s-au stârnit in jurul premiului de excelenta, anuntat ca fiind “cel mai important”. Dintre nominalizati - Petru Placinta, Dan Stoica (directorul Spitalului Judetean) si Domnica Hodea (directorul Scolii “Octavian Voicu” Bacau), juriul l-a desemnat pe Petru Placinta, invocând “numeroasele nominalizari facute de populatie”, fara sa prezinte insa (cum s-a procedat cu ceilalti laureati) motivele clare si concrete ale alegerii. In consecinta, o parte dintre participantii la eveniment au privit acest premiu cu rezerve si chiar dezaprobare. La final, FSC a acordat câteva premii speciale FSC - “Bacheta magica a filantropiei” celor mai importanti sustinatori (financiari) ai sai in 2008.

Alin Leanca

Sursa: Observatorul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.