vineri, 31 octombrie 2008

Ajutor la domiciliu


Multi dintre batrani sunt saraci lipiti-pamantului. Sunt lipsiti de putere si bolnavi. Unii din ei sunt batuti si tinuti flamanzi chiar de catre copiii lor. Crucea Rosie le vine in ajutor cu mancare, imbracaminte si asistenta medicala de cate ori este nevoie.

Centrul de asistenta si ingrijire la domiciliu " Deschide-ti o usa!" initiat de Crucea Rosie Bacau se adreseaza persoanelor varstnice din judetul nostru. Scopul acestui proiect este imbunatatirea conditiilor de viata in cazul acestei categorii sociale. Dupa cum ne-a declarat reprezentantul CR Bacau, Marlena Cleanu, peste 120 de batrani din mediul rural si urban beneficiaza de acest ajutor. " 50 dintre acestia provin din mediul rural, ceilalti locuiesc in oras. Localitatile in care noi oferim asistenta la domiciliu sunt Bacau, Comanesti, Traian si Secuieni. Motivul pentru care am ales cele 3 sate a fost lipsa unui alt furnizor de asistenta la domiciliu in zona. De asemenea, un alt aspect important, a constituit faptul ca autoritatile locale, s-au implicat si ne-au inlesnit activitatea", a precizat Marlena Cleanu.

Planul de ingrijire consta in deplasarea voluntarilor si a personalului CR la domiciliul beneficiarilor si punerea in practica a serviciilor aferente. "Din cauza faptului ca multi dintre ei traiesc singuri, noi le-am oferit servicii de socializare, un exemplu in acest sens fiind balul pe care l-am organizat, de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. In acelasi context a avut loc si excursia la Slanic Moldova", a explicat reprezentantul CR. In fiecare luna, batranii din evidenta CR primesc pachete cu produse alimentare, haine si articole de igiena.

Vieti chinuite

Un sfert din cei 210 batrani au nevoie permanenta de asistenta medicala. " Aceste persoane sunt dependente de ajutor. Unele nu se pot deplasa si noi le administram tratamentele prescrise. Ii ajutam sa manance, le pregatim masa, ii ajutam la treburile din gospodarie si, daca este necesar, ii ajutam cu toaleta personala. Mergem zilnic unde este nevoie", ne-a spus M.C.

Cazurile de batrani abuzati sunt binecunoscute de voluntari. "Avem cazuri in care batrana este batuta si chinuita de fiul ei, dar noi nu putem interveni pentru ca ea nu este de acord. Ca ea sunt multi batrani care suporta jigniri si batai din partea propriilor copii. Cauza principala fiind deja cunoscuta- alcoolul. Conditiile in care sunt nevoiti sa traiasca multi batrani sunt foarte grele. De aceea incercam sa ii ajutam cat de putin", ne-a spus un voluntar CR. In cadrul acestui program sunt ajutati si batranii cu afectiuni grave si boli in ultima faza. Acestia nu au bani sa mearga la doctor, asa ca boala ii macina pe zi ce trece.

Fiecare beneficiar are un plan individualizat, fiind ajutat in functie de nevoi. Pentru a face parte din acest program, batranii saraci trebuie sa depuna o cerere la Crucea Rosie. Dupa efectuarea unei anchete sociale se va stabili gradul de necesitate. In momentul actual, 15 voluntari se ocupa de acest proiect social. " Pentru acest an am primit finantare de la Consiliul Local, Primaria Bacau, si Consiliul Judetean. Batranii continua sa ramana in izolare sociala si saracie, astfel ca avem nevoie in continuare de sprijin", a completat M.C. Finantarea este problema vesnica a celor ce doresc sa faca un bine. Voluntarii refuza sa se dea batuti si le deschid in fiecare zi usa acelor oameni care sunt uitati chiar de familiile lor.

Sursa: Monitorul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.