joi, 2 octombrie 2008

Ziua Internationala a Batrânilor


Sute de bacauani de vârsta a treia au serbat ieri, alaturi de autoritati si organizatii umanitare, Ziua Internationala a Persoanelor Vârstnice. Fie ca au participat la manifestari culturale, fie ca au stat de vorba la o masa festiva sau au dansat, acestia au avut parte de momente demne de pastrat in amintire, s-au simtit din nou tineri si impliniti si au acumulat rezerve de speranta si seninatate pentru amurgul vietii.
                                                                                                                 
 “Pensimica

Programul festiv oficial a inceput la ora 10 la Cercul Militar Bacau, locul unde s-au reunit beneficiarii Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC). Actiunea “Din respect pentru bunici” s-a desfasurat in parteneriat cu organizatiile catolice Caritas si “Sfânta Fata a lui Isus”. La intrarea in sala, invitatii au putut admira o expozitie de poezie si pictura realizata de elevi in cadrul concursului “Cu drag bunicilor nostri”. Intâlnirea a fost deschisa printr-o piesa de teatru prezentata de trupa Idealuri (formata din pensionari de la centrul FSC “Dr. Stefan Ciobanu”) si intitulata sugestiv “Pensimica”. Piesa a implicat si publicul si a atins probleme majore ale pensionarilor din România - pensiile mici, medicamentele, facturile, copiii plecati la munca in strainatate sau vânzarea de bunuri din casa la târg pentru câtiva lei in plus. Ineditii actori si-au propus sa prezinte autoritatilor aceste probleme printr-o petitie. La pregatirea documentului au asistat reprezentanti ai Casei de Pensii, Primariei si Prefecturii. Au urmat dezbateri privind siguranta publica pentru batrâni, serviciile comunitare adresate acestei categorii si activitatea la vârsta a treia, apoi momente artistice sustinute de asistatii FSC si elevi de la Liceul de Arta “George Apostu” si, la final, un prânz festiv.

O amintire pe cinste

Vârstnicii bacauani au fost sarbatoriti, de la ora 11, si la Restaurantul Militar Bacau, unde Crucea Rosie (CR) a organizat o petrecere in toata regula pentru asistatii sai si nu numai, cu titulatura “Deschideti o usa”. Invitatii au servit o masa ca de revelion, au savurat spectacolul pregatit de voluntarii CR si tineri de la Palatul Copiilor, au povestit câte in luna si in stele si nu s-au sfiit sa iasa la dans ca in vremurile bune. La urma, au primit mici daruri constând din obiecte de prima necesitate. “Am dorit sa le daruim un strop de lumina si caldura sufleteasca celor care au muncit o viata pentru a crea lucruri de care ne bucuram cu totii”, a spus directorul CR Dan Babliuc. “E tare frumos aici, va fi o amintire pe cinste. Nu am mai avut parte de multa vreme de asa momente”, a spus una dintre sarbatorite, Virginia Iamandi, de 72 de ani, adusa de masina CR tocmai de la Secuieni.

Parada mastilor

Spiritul lui 1 octombrie nu i-a ocolit nici pe vârstnicii protejati de fundatia “Constantin Brâncoveanu” sau de caminul de batrâni. La Casa de Cultura din Slanic Moldova, fundatia “Brâncoveanu” a organizat festivalul etnofolcloric “Din batrâni, de la români la bacauani”. “Manifestarea face parte din proiectul «Ansamblul Brâncoveanca - renastere culturala si artistica la vârsta a treia», având ca scop schimburile interculturale intre grupurile artistice de vârstnici din comunele Asau si Oituz si municipiul Bacau”, a precizat presedintele organizatiei, Carmen Silitra.

In paralel, asistatilor Caminului pentru Persoane Vârstnice (CPV) li s-a oferit o expozitie de masti si sculpturi amplasata chiar in incinta azilului, o petrecere cu masa festiva, sampanie si dans, dar si promisiunea ca “la sfârsitul saptamânii vom face, in premiera, o excursie de doua zile la Zugreni”, asa cum a declarat directorul CPV Victor Salomia.

Sursa: Observator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.