marți, 9 decembrie 2008

Ziua Internationala si Saptamâna Voluntarului la Crucea Rosie Bacau


In fiecare an, pe 5 decembrie, Crucea Rosie Bacau aniverseaza „Ziua Internationala a Voluntarului”. Voluntarii sunt recrutati dintre tinerii care doresc sa activeze benevol in scopuri umanitare.
Directorul filialei bacauane a Crucii Rosii Bacau, colonelul(r) Dan Babliuc, in legatura cu acest subiect, a spus: “Dupa munca de peste an, voluntarii sunt recompensati, in cadrul unor evenimente festive organizate de filialele din tara, in semn de recunostinta pentru efortul si serviciile depuse pentru sprijinirea misiunii fundamentale a Crucii Rosii Române. Putem spune ca Filiala Bacau a organizat, pe tot parcusul anului 2008, evenimente care au pus in valoare implicarea voluntarilor sai. In data de 13 septembrie, de «Ziua Primului Ajutor», au fost premiati 12 voluntari iar la Gala Crucii Rosii «Impreuna pentru umanitate» din data de 8 mai au fost premiati Voluntarii anului”.

Anul acesta de ziua lor, voluntarii Crucii Rosii Bacau au organizat o serie de activitati menite sa evidentieze rolul voluntarului de Cruce Rosie in comunitatea bacauana. Voluntarii au desfasurat o serie de proiecte sociale care vizeaza ajutorarea persoanelor dezavantajate din Judetul Bacau cum ar fi: Caravana de Paste si Mos Craciun, Campania de prevenire a abandonului scolar, Campania de prim ajutor Litoral 2008 si Comunitate, Programul de interventie si asistenta la sinistrati. Pe lânga activitatile sociale voluntarii au implementat si o serie de activitati de educatie, culturale, ecologie si specifice de tineret cum ar fi: Concursul „Sanitarii Priceputi”, activitati de impadurire, schimburi de experienta cu alti tineri de la Crucea Rosie Italiana, Gala Crucii Rosii „Impreuna pentru umanitate”, Zilele Crucii Rosii -132 ani de activitate. Crucea Rosie Româna este cea mai mare organizatie umanitara din tara, bazata in principal pe voluntariat. La sfârsitul anului, numarul voluntarilor de Cruce Rosie era de aproximativ 300 de persoane, dar numarul acestora se schimba permanent. Voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul activitatilor destinate sa asiste persoanele vulnerabile, in vârsta si aflate in nevoi.

Originea voluntariatului in Crucea Rosie

Actiunea voluntara s-a aflat la baza conceptului Crucii Rosii in momentul infiintarii acesteia. Dupa batalia de la Solferino din 1859, francezul Henry Dunant a organizat satencele pentru a asista ranitii si muribunzii care zaceau pe câmpul de lupta, lasati in urma de propriile trupe. El s-a intors acasa pentru a scrie cartea “O amintire de la Solferino”, lucrare care a dus peste câtiva ani la infiintarea Crucii Rosii. Prin urmare era nevoie de persoane si surori voluntare, zeloase, antrenate si cu experienta, ale caror statut sa fie recunoscut de comandantii sau armatele din teren si misiunea lor sa fie facilitata si sustinuta. Miscarea de Cruce Rosie si Semiluna Rosie s-a raspândit de la o tara la alta, pe masura ce oamenii s-au intrunit, au infiintat o societate, au ales o conducere voluntara si au inceput sa recruteze voluntari.

Ce este un voluntar?

Societatea de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie tipica din prezent depinde de voluntari pentru conducerea si furnizarea serviciilor proprii, desi personalul remunerat joaca de asemenea un rol important in asigurarea functionarii organizatiei si a serviciilor acesteia. Totusi, reteaua imensa de voluntari este factorul care defineste orice Societate Nationala. In prezent Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie are aproximativ 97 de milioane de membri voluntari. Definitiile Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sunt evidentiate in politica de voluntariat adoptata in 1999. Statutul, drepturile si obligatiile voluntarului in cadrul Crucii Rosii Române sunt reglementate de Codul de conduita pentru voluntarii Societatii Nationale de Cruce Rosie din România, adoptat in 2004. In majoritatea tarilor exista o definire traditionala a conceptului de voluntariat, adânc inradacinata in istoria si traditiile acestora si reprezentând in mare masura o reflectare a valorilor culturale. Prin urmare, aceasta definitie variaza de la o tara la alta, modificându-se totodata de-a lungul timpului, concomitent cu evolutia societatilor.

Care este rolul voluntarilor

La nivel local, voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul activitatilor destinate sa asiste persoanele vulnerabile. Lucrând sub coordonarea unui lider voluntar de grup, voluntarii primesc de obicei o sarcina specifica. Aceasta poate fi primul ajutor, distribuirea de alimente, pregatirea pentru dezastre si interventia in situatii de urgenta, asistarea la domiciliu a persoanelor in vârsta etc.
Doi tineri voluntari sunt membri in Comitet si sunt responsabili pentru activitatea si comportamentul organizatiei, participând la adunarile generale pentru a adopta regulamente, a decide politicile majore si activitatile viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.