marți, 16 decembrie 2008

Inghesuiala sinistratilor la sacul Mosului


Voluntarii Crucii Rosii Bacau au impartit ieri in Saucesti sute de pachete cu alimente - sinistratii sunt nemultumiti de modul in care au fost ajutati dupa inundatii - multimea a fost tinuta sub control de jandarmi

Sacul lui Mos Craciun a fost ieri neincapator pentru setea continua de ajutoare a sinistratilor din Saucesti, comuna crunt lovita de inundatiile din luna iulie. Oamenii, majoritatea in vârsta, au stat ore intregi in frig si s-au imbulzit la cadourile aduse de voluntarii Crucii Rosii (CR) Bacau.

Daruri de 10.000 de euro

“Campania destinata sinistratilor a primit de la Crucea Rosie Româna 10.000 de euro, din care am pregatit, pentru cele mai afectate 550 de familii din Saucesti, pachete cu produse alimentare pentru Sarbatori - ulei, zahar, orez, bulion, conserve de carne, compot, bomboane pentru pom, portocale”, a declarat directorul CR Dan Babliuc. “Beneficiarii pachetelor au fost selectati in functie de gradul de distrugere a locuintei - case darâmate si reconstruite, case consolidate”, a explicat Constantin Negrut, administratorul Primariei Saucesti.

“Ajutoarele nu s-au impartit pe drept”

Cu certitudinea sau macar speranta ca vor primi ceva, oamenii s-au adunat in poarta caminului cultural de la primele ore ale diminetii. Cum ne-au zarit, ne-au si inconjurat si, cu voci suparate sau doar obosite, au inceput sa ni se plânga de greutatile lor. “Nu avem paturi, numai saltele”, “nu am primit toti banii promisi de la Guvern”, “multe dintre case nu sunt gata”, “muncitorii de la firmele care au construit au luat la plecare tot ce au gasit prin ograda, de la materialele ramase si pâna la uneltele noastre”, au fost câteva dintre vorbele lor. “Ajutoarele nu s-au impartit pe drept, ci pe grade de rudenie cu angajatii Primariei”, a afirmat Ana Burada, de 67 de ani. “Când au venit cei de la Crucea Rosie cu aragaze, eram la cules si n-am prins. Mi-au spus ca-mi aduc altul, dar nu au mai adus”, a declarat Maria Ivan, de 72 de ani. “Am pierdut tot la inundatii si am primit doar 2500 de lei”, a spus Elena Pavel, de 55 de ani.

Tinuti sub control de Jandarmerie

Cadourile aduse de “Caravana Mos Craciun” au fost impartite incepând cu ora 12, multimea fiind tinuta sub control cu ajutorul Jandarmeriei. Unii au intrat fericiti sa-si ia pachetele, altii au plecat cu buzele umflate, dupa ce au constatat ca nu sunt pe liste. Dincolo de problemele reale cu care se confrunta sinistratii, setea lor de ajutoare nu a stârnit reactii tocmai favorabile din partea celor care le imparteau. “Au uitat repede cum ne-am riscat vietile in vara ca sa le salvam familiile, animalele si tot ce se mai putea lua din calea apelor. Astazi nici nu ne mai saluta pe strada si scuipa in urma noastra”, a remarcat un grup de jandarmi. “Foarte multi dintre ei vor doar sa primeasca, fara sa ofere ceva in schimb. Nu se gândesc ca alti oameni au dat bani ca sa avem de unde le da lor azi. Ma intreb câti ne-ar ajuta daca am organiza aici o colecta”, a declarat Dan Babliuc.


Alin LEANCA



Sursa: Observatorul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.