sâmbătă, 14 septembrie 2013

Prezentă la Raliul Moldovei, Crucea Roșie Română, filiala Bacău, a sărbătorit Ziua Mondială de Prim Ajutor


În zilele de 13 si 14 septembrie s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a Raliului Moldovei, prestigioasa competiţie ce a aliniat la start cei mai buni piloţi din campionatul naţional.

Echipa Crucii Roşii, filiala Bacău, a fost prezentă la eveniment, asigurând asistenţa medicală de urgenţă pe toată perioada competiţiei, prin Serviciul de ambulanţă al Crucii Roşii Bacău, însoţit de personal medical de specialitate, dar şi de voluntarii noştrii.

În acest fel, Crucea Roșie Română, filiala Bacău, a marcat Ziua Mondială de Prim Ajutor, sărbătorită pe data de 14 septembrie, tema de acest an fiind “Primul Ajutor și Siguranța Rutieră”.

„Primul ajutor, acordat corect și în timp util, poate salva vieți. Din păcate, în fața accidentelor suntem cu toții la fel de vulnerabili, dar acordarea primului ajutor poate fi învațată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor, pentru a salva vieti" a declarat Mihaela Geoană, președintele Crucii Roșii Române.

Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă de peste 137 de ani în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie. Primul curs “de bandaje” a fost organizat în anul 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie.

 

Fapte și cifre - Conform „Raportului  global privind siguranța rutierăpublicat de Organizația Mondială a Sănătății în 2013


·                    Accidentele rutiere sunt principala cauza de deces în randul tinerilor cu vârsta între 15-29 ani şi a doua cauză cea mai frecventă de deces pentru cei cu vârsta de la 5 la 14 ani. In jur de 1,24 milioane de oameni din întreaga lume sunt uciși în accidente rutiere în fiecare an. Între 20 și  50 de milioane de persoane sunt rănite sau devin invalide în fiecare an ca urmare a accidentelor rutiere.

·                    Pentru persoanele din grupa de vârstă 0 - 14 ani: 34% din decese sunt urmare a accidentelor de autovehicule.

·                     92% din decese din lume ce se întamplă pe șosele, apar în țările cu venituri mici și cu venituri medii, chiar dacă aceste țări au aproximativ jumatate de vehiculele din lume. Jumătate din cei care mor pe șosele  sunt "utilizatori vulnerabili ai drumurilor": pietoni, bicicliști și motocicliști.

·                     Se estimează că accidentele rutiere pot conduce la moartea a aproximativ 1,9 milioane de oameni anual până în 2020.

·                    Tratarea leziunilor cauzate de  accidente rutiere presupune costuri economice substanțiale în fiecare țară, estimate între 1% și 3% din produsul intern brut, ajungând la un total de mai mult de 500 de miliarde de dolari.

·                    Persoanele în vârstă reprezintă grupa de risc  pentru mai mult de 50 % din accidente la domiciliu și în împrejurimi, 20% din cele pe drumurile publice şi 10%  în magazine.

·                    3,2 milioane- reprezintă la nivel global numărul total de ore  pe care voluntarii Crucii Roşii si Semilunii Roşii îl dedică pentru a ajuta oamenii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.