miercuri, 3 septembrie 2008

Fruntasi la TBC


Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana ca numar de bolnavi TBC, iar judetul Bacau depaseste media pe tara. Unele programe facute de organizatii neguvernamentale au dat roade, dar din lipsa de fonduri nu au fost continuate.

Chiar daca numarul imbolnavirilor de tuberculoza este in scadere in intreaga lume, Romania ramane pe primul loc in Uniunea Europeana ca numar de pacienti. La acest capitol, judetul Bacau depaseste media pe tara. In 2006 au fost depistate 895 de cazuri, iar anul trecut numai putin de 838 de cazuri. Nu doar adultii pot suferi de TBC, ci si copiii, anul trecut 12 micuti fiind depistati cu aceasta boala.
Cel mai mare semnal de alarma care trebuie tras este faptul ca TBC-ul se vindeca, dar numai in urma unui tratament corect, pe o perioada de 6 luni si care este acordat gratuit bolnavilor. Cu toate acestea, multi dintre ei nu-l respecta, il abandoneaza, reiau si din nou se lasa pagubasi. In acest caz, bacilul devine imun la antibiotice si numai reactioneaza la tratamentul standard. Spitalul de Pneumofiziologie si cei de la Crucea Rosie au incercat anul trecut sa-i convinga pe bolnavi sa-si urmeze tratamentul. Cei care nu se abateau de la prescriptiile medicale primeau bonuri de masa. Programul a dat roade, dar din lipsa de fonduri nu a fost reluat si anul acesta.

Sursa: Informatia Bacaului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.