miercuri, 30 octombrie 2019Instruiri pe teme europene pentru elevii si cadrele didactice din scoala Gimnaziala Smaranda Apostoleanu Colonesti

În luna octombrie a.c. au fost desfasurate activitati de instruire, in Școala Gimnazială Smaranda Apostoleanu, comuna Colonesti, dupa ce in luna august a fost incheiat un partneriat intre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Centrul Europe Direct Valea Trotusului – Comanesti. Începând din februarie 2008, Uniunea Europeana a implementat în România o retea de centre de informare specializate, finantate de Comisia Europeana – Reteaua EUROPE DIRECT, existenta în toate statele membre UE. Scopul centrelor EUROPE DIRECT este diseminarea de informatii despre politicile si programele Uniunii Europene, în regiunile în care îsi desfasoara activitatea.
Instruire elevi – ‘’Europa-sansa mea’
La instruirea tematica au participat aproximativ 40 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a din Scoala Gimnaziala Smaranda Apostoleanu, comuna Colonesti. Formatori au fost directorul Centrului, Narcis Jitaru, si doamna Carmen Banu. Acestia le-au prezentat copiilor cateva notiuni elementare legate de istoricul Uniunii Europene, de politicile si programele Uniunii Europene, despre drepturile și obligațiile pe care le avem ca cetățeni europeni, despre instituții, valori și politici europene, oportunități de voluntariat, desigur adaptate varstei.
Intreaga lectie a stat sub semnul interactivitatii, elevii participand activ la toate temele aflate in discutie. In final, toti participantii au primit stegulete si baloane, reviste si carti, iar cei mai norocosi, castigatori al unui mic concurs, au primit sepci si rucsacele din sacose eco din partea organizatorilor.
Instruire cadre didactice – Tehnici educationale inovative la nivelul Uniunii Europene
In cadrul instruirii tematice, cadrelor didactice prezente le-a fost prezentat un instrument de lucru foarte util – platforma Spatiul invatarii, un fel de biblioteca online cu extrem de multe materiale didactice, care se pot comanda gratuit si care pot fi utile in cadrul orelor de dirigentie, in saptamana Scoala altfel sau chiar in timpul orelor de geografie si istorie. Tot din platforma mentionata, cadrele didacice pot accesa – eTwinning, cea mai mare rețea de profesori din Europa. Această platformă le permite cadrelor didactice să creeze proiecte de colaborare cu una sau mai multe școli din țări diferite. Ea mai oferă seminare online, concursuri și evenimente legate de învățare. De asemenea, pune la dispoziție o serie de instrumente pentru dezvoltarea profesională, iar membrii pot obține recunoașterea celor mai bune proiecte ale lor prin etichete de calitate și premii eTwinning. In plus, formatorii Centrului de informare Europe Direct au oferit informatii cu privire la mobilitatea educationala in interiorul UE, la legislatia si procedurile specifice.
Obiectivele instruirilor tematice cu profesorii și elevii din calsele a VII-a si a VIII-a, din data de 24 octombrie a.c., Scoala Gimnaziala Smaranda Apostoleanu Colonesti, au fost atinse - prin activitățile desfășurate au fost transmise informatii extrem de utile. Participantii, mici si mari, au manifestat un real interes față de prezentari, s-au implicat pe toata durata activitatilor, au intervenit cu sugestii, motiv pentru care recomandam desfasurarea de  instruiri similare si in Scoala Gimnaziala Secuieni si Scoala Gimnaziala Bacioiu, comuna Corbasca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.