joi, 7 noiembrie 2013

Crucea Roșie Bacău, gazda întâlnirii regionale destinată proiectului “Puncte de prim ajutor in zone izolate”



Filiala Bacău de Cruce Roșie a fost în perioada 5-6 noiembrie a.c. gazda întâlnirii regionale destinată proiectului “Puncte de prim ajutor in zone izolate” (PAZI). Au participat reprezentanți (directorul de filială și instructorul de prim ajutor) ai filialelor Botoșani, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.  Din partea sediului central au participat la sesiunea de informare Silviu Ioan Lefter, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Victoria Mihaescu, coordonatorul proiectului, alți reprezentanți, precum și directorul filialei Bacău, Dan Marcel Babliuc.
           Scopul întâlnirii a constat în informarea filialelor menționate în privința modalității în care a fost organizat punctul de ajutor din localitatea SATU NOU, comuna Colonești, jud. Bacău.
Reamintim că în data de 26 septembrie a.c. a fost lansat punctul de prim ajutor în localitatea menționată, în casa învățătorului Nicuță Ion, care împreună cu alte trei persoane din comunitate, a fost instruit de către Crucea Roșie Bacău să îndeplinească funcția de salvator comunitar.
          Crucea Roșie Română a lansat la nivel național un proiect-pilot în 10 județe printre care și în Bacău, de deschidere și dotare corespunzătoare a unor centre de prim ajutor în mediul rural, în comunități izolate. Punctul de prim ajutor este dotat cu materiale sanitare, cu tensiometru, glucometru și cu un aparat EKG, fiind transmise telefonic în timp real datele citite de la pacient către un sistem special de la București.
Astfel, instructorul de prim ajutor al filialei Bacău, Mirela Blănaru, le-a împărtășit colegilor din alte județe experiența acumulată, expunând provocările cu care s-a confruntat filiala Bacău din momentul identificării zonei și a persoanelor dornice să vină în sprijinul comunității și până la momentul lansării efective a punctului de prim ajutor. 
Crucea Roșie Română își propune ca 41 de comunități izolate, una pentru fiecare județ, să dispună permanent de prim-ajutor de bază, prin instruirea unei familii din comunitate. Astfel, va fi redus numărul persoanelor care își pierd viața sau li se agravează problemele de sănătate în zonele izolate din cauza accesului dificil al ambulanței.  Acești salvatori comunitari prin serviciile pe care le pot asigura vor veni în sprijinul rezolvării urgențelor minore și vor preveni agravarea situației în cazul unor urgențe majore care necesită asistență medicală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.