duminică, 18 aprilie 2010

COMUNICAT DE PRESA


Bacau, 18.04.2010- In Saptamana Nationala a Voluntariatului, Crucea Rosie Bacau
va invita sa fiti voluntari!

Cu toţii suntem mai mult sau mai puţin vulnerabili, însă toţi avem capacitatea de a dona sange necesar pentru a salva o viaţă.
Ca urmare a crizei de sange din Bacau, deoarece, zilnic, Centrul de Transfuzii primeste de la Spitale foarte multe cereri pentru sange, voluntarii Crucii Rosii Bacau pe tot parcursul Saptamanii Nationale de Voluntariat se vor implica impreuna cu Centrul de Transfuzii Bacau, Serviciul de Ambulanta Bacau, Primaria Colonesti, Primaria Asau si Balcani si vor demara Caravana “Doneaza viata!”.
Campania isi propune sa atraga cat mai multi donatori, in special din randul tinerilor si sa le creeze un obicei din a dona in mod regulat sange. Noutatea acestei campanii consta in faptul ca va exista posibilitatea, gratie partenerilor, a unui centru mobil de donare de sange care instituie, sistemul de recoltare de sange prin direct la cei care doresc acest lucru.
Aceasta Carvana mobila se va opri, luni la Colonesti, miercuri la Asau si la final de saptamana in Balcani. Speram ca in aceasta saptamana prin intermediul acestor puncte mobile de colectare sange sa avem peste 100 donatori si alti parteneri care sa agreeze ideea ca in toate comunitatile din judet se pot organiza astfel de activitati.

Orice persoana sanatoasa, cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, indiferent de grupa de sange, se poate alatura Campaniei si prezenta zilnic intre orele 07:30-12:30, la Centrul de Transfuzie Sanguina Bacau, din incinta Spitalului Judetean din strada Marasesti, nr.22.
Inainte de recoltare toate persoanele sunt consultate de un cadru medical pentru a stabili daca indeplinesc conditiile pentru donare.
Pot fi donatori de sânge doar cei care îndeplinesc aceste condiţii:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani
- greutate minimă - 52 kg fetele şi 60 kg băieţii
- tensiune arterială - peste 110/60 mmHg
- să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau - tensiune peste 18 mmHg, boli de piele, miopie - 6 dioptrii.
- să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării.

Se ofera, pentru cei ce devin donatori, 7 bonuri de masa , un set gratuit de analize, o zi libera de la sevici pentru cei ce sunt angajati, scutire pe o zi pentru cei ce sunt studenti sau elevi si abonament gratuit pentru transport public. De asemenea se ofera din partea voluntarilor Crucii Rosii Bacau dulciuri, ceai si suc.

Tot in Saptamana Nationala a Voluntariatului, eveniment menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si cat mai multi voluntari care sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor lor si sa atraga sprijinul celorlalti pentru activitatea voluntarilor, Crucea Rosie Bacau va organiza in fiecare zi din saptamana 19-25 aprilie, activitati care sa implice voluntarii in activitati de promovare a voluntariatului si colectare alimente pentru beneficiarii proiectelor Crucii Rosii Bacau in cadrul Bancii de Alimente, iar joi, 22.04.2010 la Parcul Trandafirilor incepand de la orele 12,00, voluntarii vor masura gratuit pentru bacauani tensiunea arteriala si glicemia.


Cu deosebita consideratie,

Crucea Rosie Bacau
Lt.col. (r ) Dn Marcel Babliuc

Relatii la tel: 0234523733Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.