sâmbătă, 9 mai 2009

Marsul umanitatii bacauane


Mii de oameni au marsaluit ieri prin centrul municipiului in semn de sustinere fata de Crucea Rosie si activitatea sa - evenimentul a avut loc la implinirea a 150 de ani de la infiintarea celei mai cunoscute organizatii umanitare din lume

Mii de persoane s-au reunit ieri dimineata intr-un inedit si impresionant “Mars al umanitatii” care a cuprins zona centrala a municipiului Bacau, de la stadion pâna la mall. Evenimentul a avut loc cu ocazia implinirii unui veac si jumatate de Cruce Rosie (CR).

“Impreuna pentru umanitate”
Sub acest nume simbolic, CR Bacau a organizat ieri 8 mai “Marsul umanitatii” si Gala de Cruce Rosie.
“Marsul simbolic precede marsul international de luna viitoare, la care vor participa si voluntari din Bacau si care reconstituie drumul parintelui CR de la Geneva la Solferino”, a declarat directorul CR Bacau Dan Babliuc. La ora 11, din parcarea Stadionului Municipal a plecat spre Prefectura o coloana uriasa de oameni, condusa de voluntarii CR si formata din reprezentanti ai mai multor organizatii ale CR din tara, elevi si profesori, angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului, trecatori sau persoane venite special pentru a sustine CR, in total aproximativ 3000 de suflete. Acompaniata de o muzica solemna, coloana a facut o oprire in Piata Tricolorului, spectaculoasa aliniere stârnind uimirea, curiozitatea sau admiratia trecatorilor. Pe treptele Prefecturii, reprezentantii CR au prezentat personalitatea intemeietorului organizatiei, elvetianul Henri Dunant, iar prefectul Dorian Pocovnicu a urat Crucii Rosii traditionalul “La multi ani!”, a adus lauda celor doua principii fundamentale ale CR - voluntariatul si umanitatea - si i-a asigurat pe cei prezenti de intregul sprijin al institutiei pe care o conduce. A urmat ceremonia de aprindere a tortelor purtate de voluntarii CR, dupa care coloana si-a continuat drumul pâna la Arena Mall.

Bratari umanitare

A doua parte a evenimentului “Impreuna pentru umanitate”, Gala de Cruce Rosie, a fost programata sa se desfasoare la restaurantul Arkadia din Arena Mall incepând cu ora 18. “Vom promova ideea de voluntariat si principiile noastre umanitare si vom premia voluntarii, institutiile, firmele si sponsorii care au actionat impreuna cu noi pe parcursul anului 2008″, a mai spus Dan Babliuc. De asemenea, in cadrul Galei voluntarii CR i-au invitat pe bacauani sa cumpere bratari cu insemnele organizatiei (la pretul de 5 lei bucata), sprijinindu-i astfel activitatile. “Cu cinci lei nu puteti face mai nimic. Dar puteti contribui la masa calda a unui copil dintr-o familie fara posibilitati materiale sau a unui vârstnic”, au indemnat voluntarii. Licitatia de bratari e o actiune deschisa tuturor si va dura mai multe saptamâni. Bratarile pot fi achizitionate direct de la sediul CR, de pe site-ul www.crucea-rosie.ro sau chiar din strada, de la voluntari.

O idee care a schimbat lumea
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de CR, cu exact 150 de ani in urma, afaceristul Henri Dunant, aflat in drum spre o intâlnire cu Napoleon al III-lea, a asistat, in orasul Solferino din Italia, la o batalie sângeroasa, incheiata cu zeci de mii de morti si raniti. Impresionat, el si-a abandonat calatoria si i-a mobilizat pe localnici pentru a-i ingriji pe raniti. In 1862, elvetianul a scris cartea “O amintire de la Solferino”, in care propunea crearea in fiecare tara a unei organizatii voluntare care sa se ocupe de soldatii raniti pe câmpul de lupta. Ideile sale au schimbat lumea, conducând la aparitia celei mai cunoscute organizatii umanitare pe plan mondial. “Promovam pacea, stabilitatea, dezvoltarea comunitara si respectul pentru diversitate, contribuim la prevenirea si alinarea suferintei, protejam sanatatea si viata, respectam demnitatea umana si nu facem discriminari legate de nationalitate, rasa, sex, religie, vârsta, apartenenta militara sau politica”, a explicat directorul CR Bacau, Dan Babliuc.

Alin LEANCA

Sursa: Observator de Bacau







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.