sâmbătă, 7 martie 2009

CRR Bacau si-a prezentat bilantul pe anii 2007-2008


Conducerea Crucii Rosii Române filiala Bacau, voluntarii acestei organizatii si conducatorii celor mai importante institutii administrativ-teritoriale din judet, respectiv Prefectura si Consiliul Judetean, s-au reunit ieri la sala mare a Palatului Administrativ la momentul de bilant al CRR Bacau.


Comitetul Crucii Rosii Bacau si-a prezentat vineri Raportul de activitate pentru perioada 2007-2008 in cadrul Adunarii Generale care a avut loc la Sala Mare a Palatului Administrativ sub sloganul binecunoscut “Impreuna pentru umanitate”. La intrunire au luat parte, alaturi de voluntari, conducere si mebrii Comitetului Crucii Rosii, si Dorian Pocovnicu, prefect, si Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean.

Sprijin neconditionat

In deschiderea actiunii de ieri a luat cuvântul Dorian Pocovnicu. Noul prefect al Bacaului si-a manifestat intreaga deschidere pentru voluntariat in general si pentru activitatile Crucii Rosii in mod special. “Nu stiu cum ati colaborat pâna acum cu Institutia Prefectului, insa doresc sa va ofer asigurari asupra sprijinului pe care vi-l voi acorda de acum incolo atât in calitatea mea de prefect, cât si ca institutie. Ma bucur sa constat ca exista activitate in acest domeniu, una demna de apreciat, cum este cea a Crucii Rosii si va pot spune ca usa mea va va fi mereu deschisa pentru orice actiune o veti intreprinde si va vom putea fi de folos intr-un fel sau altul”, a declarat acesta. Pe aceeasi idee s-a axat si Dragos Benea. Presedintele Consiliului Judetean si-a manifestat aprecierea pentru voluntariatul neconditionat facut de Crucea Rosie Bacau si a oferit, de asemenea, asigurari pentru ajutor si din partea institutiei pe care o conduce. “De aproximativ noua ani incoace Crucea Rosie Bacau functioneaza precum un ceas elvetian iar acest aspect nu poate decât sa ma multumeasca. Vom face tot posibilul ca si in continuare sa fim alaturi de dumneavoastra”, a punctat Benea. In consens cu cei doi a fost si senatorul social-democrat Radu Catalin Mardare, presedintele Crucii Rosii Bacau. “Imi pare rau ca nu am reusit sa fiu impreuna cu colegii mei atât cât ar fi trebuit, insa ma voi revansa cu siguranta. Am adunat destul de multe «datorii» vizavi de Crucea Rosie, pe care cu siguranta nu mi le voi putea achita prea repede. Ceea ce pot sa va garantez, insa, este faptul ca voi incerca sa fac lobby pentru Crucea Rosie pe lânga colegii mei astfel incât sa primit tot sprijinul de care aveti nevoie”, a declarat el.

Interventii cu promptitudine

Pregatirea pentru interventii situatii de urgenta a vizat in primul rând crearea logisticii si resurselor materiale. In prezent, Crucea Rosie Bacau dispune de un depozit de materiale (imbracaminte, incaltaminte, lenjerie), de o bucatarie de campanie rulanta, instalatie de potabilizare a apei, un generator de curent, vesela pentru servit hrana precum si de un autoturism de teren. “Scopul nostru este acela de a asigura asistenta de urgenta a persoanelor afectate de pe urma dezastrelor cu necesitatile minime (apa, hrana, imbracaminte, saci de dormit, paturi, lenjerii, incaltaminte) care sa satisfaca dreptul fundamental la o viata demna”, a spus Dan Marcel Babliuc, directorul CR Bacau. In ceea ce priveste resursele umane, in prezent exista nu mai putin de 35 de voluntari care au fost instruiti pentru a putea acorda primul ajutor. 9 tone de apa, pâine, 12 tone de alimente, imbracaminte, lenjerie si paturi, 50 de frigidere si aragazuri, 12 tone de produse de igiena. Valoarea in bani a ajutoarelor acordate a fost de aproape 300.000 de lei.

Servicii de prim ajutor

Crucea Rosie si-a dus la indeplinire mai multe misiuni incepute iar multumirea semenilor nu a intârziat sa apara. Astfel, voluntarii CR Bacau s-au implicat in sprijinirea populatiei din Bacau, Onesti, Moinesti in perioada caniculei - montare puncte de prim ajutor si distributie de apa. Programul Litoral, implementat in perioada 2002-2008, a avut ca scop principal acordarea primului ajutor calificat de catre voluntari turistilor aflati pe plajele Eforie Nord si Sud. In anul 2008 s-au realizat peste 2.000 de interventii de catre voluntarii Filialei Bacau, Satu Mare si Arad. Primul ajutor de urgenta si asistenta umanitara a fost acordat si pasagerilor blocati in Aeroportul Bacau ori de câte ori au existat solicitari in acest sens. Echipajele de prim ajutor au realizat servicii de acest gen si in cadrul evenimentelor organizate in Bacau: Ziua Diacezana, Episcopia Romanului - 600 ani de atestare si altele.

Vor sa faca mai mult

Este de notorietate faptul ca, Crucea Rosie a raspuns afirmativ la orice solicitari, oriunde a fost nevoie de voluntariat. Iar pentru viitor, ei si-au propus sa faca si mai mult decât pâna in prezent. Astfel, in vederea indeplinirii misiunii sale, proiectele desfasurate de Crucea Rosie Bacau vizeaza domeniile-cheie definite ca prioritare de Strategia 2010 a Federatiei Internationale si anume: pregatirea si raspunsul in situatii de urgenta, tineret, educatie, sanatate si asistenta sociala, difuzarea valorilor umanitare si a Principiilor Fundamentale.
Razvan SENDREA

Sursa: Observatorul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.