miercuri, 19 august 2015

Voluntară a Crucii Roșii Bacău a participat la o tabără internațională în Austria

În perioada 13-27 iulie 2015, în Langenlois, Lower Austria, s-a desfăşurat a 60-a ediţie a Taberei Internaţionale de Studiu şi Prietenie organizată de Crucea Roşie Austriacă (AYRC). 22 de ţări, printre care şi România, s-au reunit timp de două săptămâni sub acelaşi motto - „Be extraordinary! Take the adventure of crossing borders by leaving prejudices behind”, acesta reprezentând tema taberei de anul acesta.
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost reprezentată de Delia Lepădatu, în vârstă de 17 ani, voluntar în cadrul Crucii Roşii Române - Filiala Bacău de aprximativ 3 ani.
Prin workshopurile organizate în cadrul taberei, delegaţii și-au propus să cunoască cultura, tradiţiile şi obiceiurile celorlalte ţări participante. Spre exemplu,  workshopul „Vezi şi tu ceea ce văd eu?” a avut ca scop să scoată la suprafaţă stereotipurile si prejudecăţile legate de fiecare naţiune. În fiecare seară, prin rotaţie, țările au fost programate să susţină ceea ce organizatorii au numit „National Pub”, unde fiecare reprezentat a trebuit să-şi prezinte tradiţiile prin diferite forme, fie dansând, fie gătind, fie învăţându-i pe ceilalţi limba. De asemenea, „World Fair” a presupus ca fiecare delegat să creeze o prezentare despre ţara sa şi un raport despre Societatea Naţională de Cruce Roşie pe care o reprezintă.
De-a lungul celor două săptămâni, au fost abordate şi aprofundate teme precum Al Doilea Război Mondial, incluzând aici aportul Crucii Roşii şi Convenţiile de la Geneva şi ceea ce presupun acestea. Delegaţii au putut participa, de asemenea, la workshopuri despre Dreptul Internaţional Umanitar, susţinute de Gunter Stummer - Headquarters Austrian Youth Red Cross. Acesta a susuținut şi un discurs despre dezastre şi pregătirea necesară pentru a face față acestor situații nedorite. Au fost discuţii şi despre principiile Crucii Roşii, strategia pentru viitor, istoricul IFRC/ICRC. Traficul de carne vie a reprezentat o altă temă abordată pe larg, vorbitorul fiind chiar de naţionalitate română.
Un moment cu adevărat emoționant s-a desfăşurat în cadrul IG (Interest Group) și l-a avut ca ca invitat pe domnul Feingold în vârstă de 102 ani. Acesta a vorbit despre perioada celui de-al doilea război mondial, despre cum a reușit să supraviețuiască 6 ani în 4 lagăre de concentrare, dintre care unul a fost Auschwitz. În ziua care a urmat acestei întâlniri, 48 de participanţi au fost duşi să viziteze Lagărul de Concentrare de la Mathausen.
 „Dacă ar fi să opresc viaţa în loc, momentul în care aş face-o ar fi în timpul taberei din Langenlois. A fost o experienţă care îţi schimbă viaţa, fără doar şi poate. În cele două săptămâni, am trăit cu oameni din tot globul,  am mâncat împreună, am râs împreună, am plâns împreună, am călătorit împreună şi, cel mai important, am creat o familie - familia Crucii Roșii”, a povestit la întoarcere Delia Lepădatu, voluntara Crucii Roșii Bacău.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.