vineri, 29 august 2008

Voluntariatul la apel


In judetul Bacau activeaza peste 50 de organizatii neguvernamentale, majoritatea dezvoltand programe de voluntariat. Dupa cum afirma reprezentantii de ONG- uri din judet, tinerii bacauani prefera sa se implice in actiunile de sprijin social, educational si ecologic. In ultimii ani se constata o crestere a numarului de persoane care participa la activitatile de voluntariat. Cu toate acestea, raman multe lucruri de rezolvat, in ceea ce priveste reglementarea statutului de voluntar si sprijinul care ar trebui sa existe din partea autoritatilor.

Organizatiile neguvernamentale incearca sa atraga tinerii prin programele de promovare ce se deruleaza in scoli si licee, in timpul anului scolar. "Noi ne deplasam in unitatile de invatamant si incercam sa le explicam elevilor in ce consta activitatea de voluntariat. Cerem sprijinul profesorilor si stabilim intalniri in cadrul orelor de dirigentie. Le vorbim despre munca pe care voluntarii o depun atunci cand ii ajuta pe cei care ajuta in nevoie, dar si despre momentele de distractie. Voluntarii sunt apreciati si, in fiecare an, organizatiile din judet ii premiaza pe cei mai buni", a precizat Ionut Chirita, purtator de cuvant al FSC.
Astfel de actiuni intreprind si alte asociatii de profil din Bacau, cum ar fi Organizatia Ecologica Clubul Veniti cu Noi!
Dupa cum ne-a declarat presedintele acestei organizatii, Remus Lupu, in ultimii 3 ani voluntariatul s-a dezvoltat prin contributia celor tineri. " Categoric, campania noastra de informare a elevilor, in acest sens, a avut succes. Tinerii vin alaturi de noi, se inscriu in stagii de voluntariat, fiind constienti de faptul ca acest tip de activitate va reprezenta un avantaj in viitor. Mai mult, cei ce doresc sa studieze in strainatate, beneficiaza, astfel, de un certificat de voluntar necesar pentru admiterea la universitatile straine. Din toamna vom fi din nou prezenti, in scolile din judetul nostru pentru a atrage cat mai multi elevi in aceste actiuni", ne-a declarat Remus Lupu.
Asociatiile nonguvernamentale au dezvoltat strategii si programe in ceea ce priveste organizarea departamentelor de voluntariat. Conform purtatorului de cuvant al FSC inca din anul 2003 s-a inceput implementarea unui sistem de coordonare a activitatilor de voluntariat. "Noi avem un departament ce se ocupa strict de acest lucru, intocmim periodic rapoarte de activitate, am angajat un coordonator de actovotati de voluntariat si, mai mult decat atat, am pus la punct o baza de date cu voluntari si de facem acte de voluntar acestora, pentru o mai buna evidenta. Cred ca un sistem organizat poate da roade. Ca urmare noi avem 150 - 200 de voluntari anual", a subliniat Ionut Chirita.
Voluntarii bacauani sunt implicati in foarte multe proiecte, ei fiind prezenti atat in centrele de ingrijire a varstynicilor si a copiilor cat si in spitale, scoli de vara si in cadrul programelor de asistenta la domiciliu. De asemenea, tinerii voluntari au fost si sunt in continuare prezenti in zonele defavorizate, acolo unde oamenii sunt disperati. "Voluntarii de la Crucea Rosie Bacau au oferit sprijin in zonele afectate de inundatie, oferind asistenta medicala, psihologica si impartind ajutoare", a declarat directorul Crucii Rosii Bacau, Marcel Babliuc.
Reprezentantii ONG-urilor sunt nemultimiti de faptul ca voluntariatul nu este sprijinit de autoritati. "Ar fi normal ca voluntarii sa aiba anumite beneficii. Macar transportul sa le fie asigurat. In tarile Uniunii Europene, si nu numai, activitatea de voluntar este sustinuta si incurajata. Cel ce face o astfel de munca. neplatita, ar trebui sa fie scutit de impozite. Este nevoie de facilitati pentru ca cei ce isi doresc sa activeze ca voluntari sa nu fie nevoiti sa scoata bani din propriul buzunar", a mai spsu directorul Crucii Rosii Bacau. Organizatiile ii instruiesc pe voluntari, insa mai mult de atat e greu de realizat. "Este nevoie de un front comun din partea institutiilor de conducere care sa ne ofere sprijinul necesar in viitor", a incheiat Marcel Babliuc.
Cu toate acestea munca de voluntar reprezinta o dovada de maturitate nu numai a celui care face ci si a societatii.

Voluntarii bacauani sunt implicati in foarte multe proiecte, ei fiind prezenti atat in centrele de ingrijirea a varstnicilor si a copiilor cat si in spitale, scoli de vara si in cadrul programelor de asistenta la domiciliu.

Sursa: Monitorul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.