luni, 15 septembrie 2008

Sambata, ziua Primului Ajutor


Sambata, 13 septembrie, a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Primului Ajutor, ocazie care Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie a transmis un mesaj prin internmediul Crucii Rosii Bacau.
"Cu totii suntem mai mult sau mai putin vulnerabili, insa toti avem capacitatea de a invata si acorda primul ajutor pentru a salva o viata. In 2007, mai mult de 1,3 milioane de oameni au participat la activitatile Crucii Rosii si au invatat primul ajutor in cadrul evenimentelor organizate in diferite parti ale lumii cu ocazia zilei Mondiale a Primului Ajutor", se arata in comunicatul Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. S-a constatat ca 90% din populatia activa nu are nicio informatie despre primul ajutor. In diverse situatii ( orele de munca, in timpul serviciului, in concedii sau chiar acasa) pot aparea accidente grave si poate chiar mortale la care nu se poate interveni fara cunostinte minime de prim ajutor. "Se poate ca niciodata sa nu fim pusi in situatia de acorda primul ajutor, dar ganditi-va... Daca o singura data in viata, ne vom confrunta cu o situatie de urgenta, ajutorul nostru va fi crucial pentru viata altuia, fie ca este vorba de cineva din familie, din cercul de prieteni, colegi sau concetateni", a transmis Directorul Crucii Rosii Bacau, Marcel Babliuc.

Cursurile de prim ajutor premedical sunt astfel concepute incat cei care le urmeaza sa aiba capacitatea de interventie intr-o situatie de urgenta, avand toate cunostintele necesare pentru a acorda ajutor si a salva vieti. Specialistii Crucii Rosii Bacau ii pregatesc pe cei interesati in evaluarea situatiei in vederea prevenirii agravarii acesteia, recunoasterea semnelor specifice si asigurarea ingrijirilor de baza in caz de accidente, raniri, imbolnaviri instantanee, situatii care sa fie astfel tinute sub control pana la sosirea si preluarea pacientului de catre echipajul medical de specialitate. Cursurile de prim ajutor ale organizatiei sunt la nivelul standardelor europene din domeniu, Crucea Rosie Romana avand 132 de ani de traditie in acordarea primului ajutor premedical. Crucea Rosie Bacau, in cadrul Proiectului finantat de Consiliul Local (CL)  " Impreuna pentru Umanitate", a sustinut o serie de initiative ale tinerilor instruiti pe prim ajutor. In Campania Litoral 2008, voluntarii Crucii Rosii Bacau au acordat primul ajutor turistilor aflati in Eforie Nord, Sud si 2 Mai, avand in perioada celor 60 de zile peste 600 de interventii. In acest an au fost recrutati si selectati voluntari pentru programul de acordare a primului ajutor, peste 200 de tineri care au absolvit cursurile de prim ajutor. Au fost cursati in domeniul acordarii Primului Ajutor, nu doar voluntarii, ci si un numar de peste 80 de persoane care fac parte din diferite categorii socio-profesionale: Cadre didactice, agenti paza, sau angajati care in lucreaza in medii cu risc de accidentare. 

Sursa: Monitorul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.