luni, 12 noiembrie 2012

Demnitate și speranță pentru vârstnicii din cadrul Centrului de Îngrijiri la domiciliu al Crucii Roșii Bacău



Într-un ritm în care societatea galopează către modernitate, seniorii noștri trăiesc adesea singuri, fiind de cele mai multe ori marginalizați de bucuriile vieții cotidiene, de posibilitățile de recreere și petrecere a timpului liber. 

Din această perspectivă, rolul Crucii Roșii Bacău în comunitatea locală este acela de a alina suferința persoanelor vârstnice și de a încuraja implicarea acestora în activități în care să poată fi valorificați, ceea ce va contribui la reducerea sentimentului de marginalizare și la îmbunătățirea condițiilor de viață. 

Un asemenea proiect, dedicat vârstnicilor băcăuani, este Centrul de Îngrijiri la domiciliu, proiect finanțat de către Consiliul Județean Bacău și implementat cu aportul Crucii Roșii Bacău, pentru perioada 15 iulie – 15 noiembrie 2012. 

Scopul acestui proiect îl reprezintă implementarea serviciilor sociale specializate destinate unui număr de 50 de vârstnici, din mediul rural (comunele Traian, Răchitoasa și Secuieni) al județului Bacău. Prin intermediul serviciilor de îngrijire și sprijin din cadrul proiectului finanțat de către Consiliul Județean Bacău, Crucea Roșie Bacău a reușit să întărească solidaritatea cu persoanele în vârstă, prin utilizarea performanței personalului calificat în acordarea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu specifice acestui grup.

În acest sens, 4 persoane au fost angajate în calitate de îngrijitori la domiciliu. Astfel, Crucea Roșie Bacău a reușit să dezvolte în cadrul centrului și următoarele servicii:
- consiliere, socializare și petrecere a timpului liber;
- acordarea de sprijin material (distribuție de pachete igienico-alimentare, hrană caldă, îmbrăcăminte și lenjerie);
- îngrijiri socio-medicale (tratament injectabil, pansamente, tratament peros, monitorizare T.A., puls si temperatura, monitorizare glicemie, status neurologic, administrarea de medicamente orale, servicii pentru menţinerea igienei, consultații la domiciliu realizate de către medici și asistenți, transport şi însoţire în vederea deplasării;sprijin în gospodărie, menaj la domiciliu si preparare a hranei; transport la unitatile medicale/Comisia de Expertiza Medicala în vederea efectuarii de consultatii si tratamente de specialitate.)

În vederea implementării serviciilor enumerate anterior, Crucea Roșie Bacău a înregistrat rezultate pozitive și în rândul beneficiarilor: unii au fost reînscriși la medicul de familie, starea de sănătate a multora dintre ei s-a îmbunătățit iar activitățile de socializare (1 octombrie – Ziua Vârstnicului,  Luna septembrie – Luna Crucii Roșii etc.) le-au redat demnitatea și speranța la o viață mai bună. 

Una dintre cele mai importante activități pentru seniori, menite să contribuie la creșterea incluziunii sociale, a fost Ziua Internațională a Vârstnicului (1 octombrie), când vârstnicii din cadrul proiectului au avut posibilitatea de a socializa și de a se reîntâlni. În această zi de sărbătoare, Crucea Roșie Bacău le-a oferit vârstnicilor și câte o consultație gratuită pentru fiecare bunic în parte, efectuată de către unul dintre medicii voluntari ai Crucii Roșii, din cadrul programului de Consultații pacienți la domiciliu.

Deși, în data de 15 noiembrie a.c., proiectul respectiv se va încheia, Crucea Roșie Bacău își va continua desfășurarea activităților și serviciilor pentru cei 50 de vârstnici din mediul rural, al județului Bacău. 

Pentru ca societatea civilă și comunitatea locală să sprijine seniorii generației noastre este nevoie de un efort comun. Din acest motiv, Crucea Roșie Bacău va continua să sprijine vârstnicii bolnavi și neajutorați, să poată trăi demn și să depășească situațiile derutante și dureroase cu care desori aceștia se confruntă, prin îngrijirea lor cu atenție și recunoștință. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.