luni, 19 aprilie 2010

COMUNICAT DE PRESA




Bacau, 19.04.2010- In Saptamana Nationala a Voluntarilor 20 persoane au realizat cel mai frumos gest de voluntariat: Au donat viata!

Acest lucru a fot dovedit azi de localnicii din Colonesti prin intermediul celor 20 donatori.
Sangele nu poate fi cumparat, nu poate fi produs si nu poate fi obtinut decat prin bunavointa celui de langa noi! Cu o singura donare poti salva chiar trei vieti!
Ca urmare a crizei de sange din Bacau, deoarece, zilnic, Centrul de Transfuzii primeste de la Spitale foarte multe cereri pentru sange, voluntarii Crucii Rosii Bacau pe tot parcursul Saptamanii Nationale de Voluntariat se vor implica impreuna cu Centrul de Transfuzii Bacau, Serviciul de Ambulanta Bacau, Primaria Colonesti, Primaria Asau si Balcani au demarat Caravana “Doneaza viata!”.

Campania si-a propus sa atraga cat mai multi donatori, in special din randul tinerilor si sa le creeze un obicei din a dona in mod regulat sange.
A existat posibilitatea, gratie partenerilor, a unui centru mobil de donare de sange care instituie, sistemul de recoltare de sange prin direct la cei care doresc acest lucru.
Aceasta carvana mobila s-a oprit azi 19.04.2010, la Colonesti unde 20 persoane au donat sange.

Campania va continua in aceasta saptamana ,miercuri centrul mobil oprindu-se la Asau si la final de saptamana in Balcani. Speram ca in aceasta saptamana prin intermediul acestor puncte mobile de colectare sange sa avem cat mai multi donatori si alti parteneri care sa agreeze ideea ca in toate comunitatile din judet se pot organiza astfel de activitati.

Orice persoana sanatoasa, cu varsta peste 18 ani, indiferent de grupa de sange, se poate alatura Campaniei si prezenta zilnic intre orele 07:30-12:30, la Centrul de Transfuzie Sanguina Bacau, din incinta Spitalului Judetean din strada Marasesti, nr.22.

Inainte de recoltare toate persoanele sunt consultate de un cadru medical pentru a stabili daca indeplinesc conditiile pentru donare.

Pot fi donatori de sânge doar cei care îndeplinesc aceste condiţii:
- vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani - greutate minimă - 52 kg fetele şi 60 kg băieţii - tensiune arterială - peste 110/60 mmHg - să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau - tensiune peste 18 mmHg, boli de piele, miopie - 6 dioptrii. - să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale - femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. - să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării. Se ofera, pentru cei ce devin donatori, 7 bonuri de masa , un set gratuit de analize, o zi libera de la sevici pentru cei ce sunt angajati, scutire pe o zi pentru cei ce sunt studenti sau elevi si abonament gratuit pentru transport public. De asemenea se ofera din partea voluntarilor Crucii Rosii Bacau dulciuri, ceai si suc.

Cu deosebita consideratie,

Crucea Rosie Bacau
Lt.col. (r ) Dn Marcel Babliuc


Relatii la tel: 0234523733

Mai jos, va oferim cateva fotografii de la fata locului.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.