miercuri, 1 iulie 2009

Crucea Rosie Bacau prezenta la Solferino

Declaratia Presedintiei UE cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la Batalia de la Solferino

Crucea Rosie Bacau prezenta la Solferino

Cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la Batalia de la Solferino, Uniunea Europeana aminteste importanta extraordinara a empatiei si solidaritatii fata de persoanele afectate de conflicte armate si alte situatii de violenta.

In urma teribilei batalii ce a avut loc pe data de 24 iunie 1859 la Solferino, datorita eforturilor lui Henry Dunant, omenirea a facut posibil crearea impulsului umanitar impresionant care a dus la infiintarea Miscarii Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii (in continuare denumita Miscarea), care reprezinta astazi cea mai mare organizatie umanitara activa in aproape toate tarile din lume. Aceasta batalie constituie de asemenea fundamentul pe care comunitatea internationala a Statelor a dezvoltat si a adoptat instrumente de Drept International Umanitar, reguli de drept international care guverneaza in timp de conflict armat, in special cele 4 Conventii de la Geneva din 1949, a caror aniversare de 60 de ani va fi sarbatorita in acest an.

Miscarea, formata din Comitetul International al Crucii Rosii, cele 186 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie printre care si Romania , se bazeaza pe sapte Principii Fundamentale.

In urma unei practici indelungate, acestea au fost recunoscute oficial si definite in cadrul Conferintei Internationale a Crucii Rosii ce a avut loc in Viena in 1965, la care au luat participat toate statele care sunt parte la Conventiile de la Geneva. Aceste principii – Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate – sunt specifice Miscarii si reprezinta instrumentul operational pentru taote activitatile sale.

UE reaminteste angajamentul statelor de a respecta in orice moment aderarea componentelor Miscarii la aceste sapte Principii Fundamentale.

La 150 de ani dupa batalia marcanta de la Solferino, Uniunea Europeana, care a fost de asemenea creata din cenusa unui teribil conflict, ramane devotata activitatilor pentru a alina suferinta victimelor conflictelor armate din intreaga lume.

Uniunea Europeana saluta activitatea efectuata de Miscare in cadrul si in afara UE si este pe deplin devotata sustinerii acesteia.

Toti voluntarii din intreaga lume au participat in perioada 23.06.- 28.06.2009 ( din care si 2 voluntari ai Crucii Rosii Bacau) la Tabara din Solferino ( a treia ca miscare la nivel mondial). Timp de o săptămână, participanţii la întâlnirea de la Solefrino şi-au împărtăşit experienţele în ceea ce înseamnă să fii voluntar de Cruce Roşie sau de Semilună Roşie. Au fost organizate workshopuri si concursuri pentru acordarea primului ajutor, pentru intervenţiile în situaţii de urgenţă, au prezentate programele sociale şi cele pentru tineret din toate Societatile Nationale de Cruce Rosie.

In finalul Taberei a fost organizata la procesiunea (drumul cu tortele aprinse) de constituire călătoriei istorice a lui Henry Dunant de la Geneva la Solferino. În fiecare an, începând cu anul 1992, mii de oameni participă la acest puternic si sugestiv eveniment.Anul acesta peste 40000 voluntari din intreaga lume s-au reunit la Soferino

Steagul României a fluturat alături de alte 186 de drapele. Voluntari de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie s-au adunat din toate colţurile pământului pentru a celebra 150 de ani de umanitate. România şi Bacăul nu au lipsit de la întâlnire.

Anul 2009 este un an cu importanţă deosebita pentru întreaga Mişcare Internaţionala de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Implinim 150 de ani la nivel mondial si 133 ani ca organizatie nationala - un numar de aniversari- care marcheaza nu doar importanta istorica in lume dar si viziunea noastra ca organizatie asupra provocarilor umanitare.

Invităm bacauanii să se angajeze în acţiuni umanitare, pentru că în intreaga lume, sprijinul reciproc a devenit o necesitate iar problemele umanitare se referă la toată lumea. Acesta este mesajul nostru sub sloganul:IMPREUNA PENTRU UMANITATE.

De ziua noastra pe 4 iulie sarbatorim incepan cu orele 14, in incinta Arena Mall, alaturi de toti bacauanii - simbolul celor 133 de ani de existenta.

Avand in vedere apropierea aniversarii a 133 de ani de activitate a Crucii Rosii Romane, apelam la sprijinul dumneavoastra de a difuza cu titlu gratuit spre informarea populatiei judetului Bacau pana pe data de 4 iulie, afisul Evenimentului.

Ne-am bucura si am fi onorati de interesul dumneavoastra pentru acest proiect al Crucii Rosii

Cu stima,

Director

Crucea Rosie Bacau

Lt.col. ( r) Dan Marcel Babliuc





Un comentariu:

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.