luni, 21 decembrie 2015

Interviu Dan Marcel Babliuc, directorul Crucii Rosii Bacau: "Bucuria unei mâini întinse este enormă"

Crucea Roșie Bacău demarează un proiect inedit care a devenit deja tradiție – „Caravana de Crăciun”. Voluntarii asociației și-au propus și în acest an să ajute băcăuanii care nu au parte de bucurii în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a afla mai multe detalii despre acest proiect, mi-am propus să iau un interviu domnului Dan Marcel Babliuc, director Crucea Roșie Bacău.

Ce înseamnă proiectul „Caravana de Crăciun” pentru beneficiarii din judeţul Bacău?
“Caravana de Crăciun” este un proiect deja de tradiție al Crucii Roșii Bacău, ajuns la cea de-a IX-a ediție, prin care ne propunem sa-i sprijinim și anul acesta pe băcăuanii cu venituri reduse și să le asiguram cele necesare în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a reuși să facem mai multe și pentru a duce câte puțin din spiritul Crăciunului, Crucea Roșie Bacău a demarat acest proiect promițător – Caravana Moș Crăciun, ce s-a dovedit a fi de un real succes pe tot parcursul ultimilor nouă ani.
Caravana presupune, pe langa contribuția organizației noastre, colectarea de resurse financiare, alimente greu perisabile, dulciuri, produse de igienă, îmbăcăminte şi jucării provenite din sponsorizări și din donații și distribuirea acestora către persoanele vulnerabile, în special, copii și vârstnici. Ca să vă dăm un exemplu,  în anul 2014, peste 300 de vârstnici, 170 de familii nevoiașe și 500 de copii din județul Bacău – localitățile Traian, Secuieni, Odobești, Măgirești, Onești, Oituz, Slănic Moldova, Colonești, Răchitoasa, Izvorul Berheciului, Buhuși, Podiș, Luncani, au primit în perioada 15 – 21 decembrie cadouri de la Crucea Roșie Bacău.
Câţi voluntari s-au implicat în cea de-a IX-a ediţie a proiectului?
Inimoșii noștri voluntari, alături de angajații Crucii Roșii Bacău, pleacă zi de zi pe diferite trasee, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, pentru a aduce un zâmbet pe fețele acestor oameni atat de încercați. Avem un nucleu puternic de aproximativ 30 de voluntari, care sunt în permamență la curent cu graficul de distribuție și pleacă în tot județul, alături de angajați, la distribuția ajutoarelor.
Comparând ediţia actuală cu prima ediţie a proiectului „Caravana de Crăciun” ce deosebiri există? Cât de mult a evoluat proiectul până la etapa actuală?12369222_1054442117919798_5215496450069037350_n
An de an, cu sprijinul partenerilor noștri, încercăm să ne autodepășim și să ajutăm un numar cât mai mare de familii aflate în situații dificile. Având în vedere că proiectul nostru de sprijinire a persoanelor nevoiașe a ajuns să fie cunoscut de un număr tot mai mare de băcăuani, putem spune că donațiile în produse și îmbrăcăminte sunt mai mari ca în primii ani. Din păcate, și cererile de sprijin au crescut ca număr. Sunt numeroase persoane care vin, bat la ușa noastră și ne prezintă diferite situații dificile cu care se confruntă. Este important de menționat că organizația noastră nu este finanțată de la bugetul de stat, deși poate multă lume crede acest lucru. De aceea, capacitatea de a ajuta depinde de sprijinul primit din partea partenerilor: hipermarket-uri, companii, instituții de învățământ și chiar persoane fizice. Față de aceștia, facem un apel permanent să se alăture Carvanelor și celorlalte proiecte pe care le dezvoltăm.
Aţi putea să descrieţi câteva reacţii a unor persoane care au văzut voluntarii păşind pragul cu pachete pentru ei?
Nu vă ascundem că de multe ori, realitatea cu care se confruntă colegii noștri pe teren este de-a dreptul sfâșietoare: bătrâni abandonați, care trăiesc în condiții mizere, familii cu 7,8 copii pe care nu au cum să îi hrănească și cu ce să îi îmbrace, persoane cu boli cronice care au dificultăți în a-și asigura cele necesare traiului. În aceste condiții, bucuria unei mâini întinse este enormă. Ne-am dori să putem face mai mult și suntem conștienți că un pachet alimentar nu rezolvă problemele de fond cu care se confruntă acești oameni. Chiar și așa însă, bucuria de pe chipurile lor ne îndeamnă să credem că trebuie să facem și mai mult, și mai bine.
Aveţi familii la care ajungeţi în fiecare an? Sau cel puţin aţi fost câţiva ani consecutiv? 
Desigur, avem persoane în evidență de ani de zile. Caravanele de Paște și de Crăciun nu sunt singurele proiecte pe care le desfășurăm de mulți ani. În cadrul Centrului de îngrijire la domiciliu “Deschideți o ușă”, desfășurat în parteneriat cu Primăria Bacău, avem 80 de persoane vârstice pe care le sprijinim lunar cu produse alimentare. Pe lângă aceasta, voluntarii noștri merg la bunici acasă, îi ajută la curățenie, la plata utilităților sau alteori pur și simplu stau de vorbă cu aceștia.
Ne desfășurăm activitatea în strânsă legătură cu Direcțiile de Asistență Socială, care ne țin la curent cu anchetele sociale pe care le desfășoară atât în municipiul Bacău, cât și în celelalte localități din județ. La acestea se adaugă numeroase persoane care bat direct la ușa noastră, în căutare de ajutor. În concluzie, da, sunt familii la care ajungem în fiecare an, și chiar mult mai des de atât.
Din ceea ce aţi văzut în comunităţile rurale, cum vedeţi sărăcia în judeţul Bacău?12321114_1051446031552740_5897876984542468057_n
Conform statisticilor oficiale, în România se află aproximativ 4,8 milioane de persoane sărace, iar județul Bacău nu face excepție. Din nefericire, sărăcia reprezintă o realitatea dură, pe care nu putem și nu trebuie să o ignorăm. Considerăm că a fi sărac înseamnă a trăi cu un venit lunar care nu asigură un minim de consum de produse alimentare și non-alimentare, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte, plata utilităților și altele. Ne confruntăm pe teren cu numeroase situații în care oamenii trăiesc sub pragul sărăciei, de aceea eforturile autorităților și ale organizațiilor nonguvernamentale trebuie intensificate.
Ce ar trebui să înterprindă comunitarea ca să poate oferi un sprijin durabil persoanelor aflate în faţa situaţiilor de criză ?
Ar trebui să avem în vedere două planuri. Pe de o parte, vorbim despre strategii guvernamentale și ale autorităților locale, care ar trebui să definească niște măsuri concrete, de tipul creșterii ocupării forței de muncă în rândul populației sărace. Un instrument important, care va fi cu siguranță utilizat pe scară largă în următorii ani, sau ar trebui să fie – economia socială, care va crește oportunităţile de angajare pentru grupurile vulnerabile și egalitatea de şanse pe piaţa muncii.
În ceea ce privește rolul comunității, vorbim despre un necesar crescut de solidaritate socială. Încredere şi solidaritate la nivel comunitar, întrajutorare şi voluntariat sunt principii după care trebuie sa învățăm, fiecare dintre noi, să ne ghidăm viața și să venim în ajutorul semenilor noștri aflați în situație de vulnerabilitate.
Ce mesaj ar transmite Crucea Roşie, filiala Bacău, pentru societatea băcăuană?
12376290_1052375664793110_4652961685700049190_n
            În România anului 2015 există în continuare, din păcate, copii și bătrâni care suferă de foame. Îi îndemnăm pe băcăuani să se informeze asupra proiectelor pe care atât Crucea Roșie, cât și alte ONG-uri, le derulează îm sprijinul persoanelor defavorizare și să încerce să contribuie, măcar puțin, pentru a îmbunătăți viața acestor oameni. În privința programelor derulate de Crucea Roșie Bacău, vă invităm să accesați pagina noastră de facebook,https://www.facebook.com/crucearosie.bacau/, blogulhttp://crrbc.blogspot.ro/ și site-ul nostru www.crucea-rosie.ro.
Le mulțumesc Crucii Roșii Bacău pentru interviul acordat și, în mod specia, pentru ajutorul pe care îl oferă celor mai nefericiți dintre noi!

Sursa: http://beestrong.ro/2015/12/voluntarii-crucii-rosii-au-inceput-cea-de-a-ix-a-editie-a-caravanei-de-craciun/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.