miercuri, 26 octombrie 2011

Cutremur in Turcia


Un cutremur de 7,2 pe scara Richter a lovit provincia Van din partea de Est a Turciei, la ora locală 12 :41, duminică, 23 octombrie. Luni, la ora 09:30, au fost raportate peste 200 de persoane decedate și peste 350 – rănite. Numărul total al persoanelor rămase fără adăpost nu se cunoaște. Se așteaptă ca numărul persoanelor decedate să crească iar oficialităţile de la Semiluna Roșie Turcă speră să ofere cifre clare în această după-amiază.

Semiluna Roșie Turcă a convocat, imediat, biroul de management pentru criză, alertând centrele de management pentru situaţii de dezatre, regionale și locale, în Nordul și Sudul Anatoliei (Erzerum și Elazig), în Anatolia de Est (Mus) și Adana în regiunea mediteraneană. Personalul de la centrul regional de management pentru dezastre de la Erzurum a fost trimis la fața locului la 14:30, ora locală. Răspunsul guvernamental include 1.275 angajaţi pentru salvare și căutare, 174 de vehicole, 290 oficiali în domeniul sănătăţii, 43 de ambulanţe și șase ambulanţe care acţionează în zona afectată.

110 specialiști în dezastre ai SRT din toată Turcia, împreună cu 37 de vehicole s-au deplasat în zonă. Psihologi și specialiști în suport social au fost de asemenea trimiși în zona afectată pentru a acorda ajutor persoanelor suferinde sau aflate în șoc post- traumatic.

Informaţiile sunt colectate prin intermediul SRT, autorităților districtuale, comandamentelor de jandarmerie și departamentelor pentru siguranţă și transmise centrelor de management pentru dezastre. Toate resursele SRT au fost puse la dispoziţie pentru această operaţiune de către Directorul General al SRT.

Până în acest moment următoarele ajutoare au fost mobilizate și, fie sunt pe drum, fie au ajuns în zona afectată : corturi (6.377), pături (16.888), pachete alimentare (1.064), hrană gata preparată (500), seturi de bucătărie (1.719), aparate de încălzit (3.812), pâine (13.075), saci de dormit (425), cuptoare (10), brutării mobile (1), saci pentru cadavre (1.000), latrine (9) și sanvișuri (14.000)

Taberele de corturi au fost organizate pentru cei a căror case au fost distruse sau pentru cei care se tem să intre în case din cauza numeroaselor și puternicelor replici la cutremur. Oamenii de știinţă din S.U.A. au înregistrat opt replici într-un interval de trei ore după cutremur, inclusive cu magnitudinea de 5,6. Temperaturile se apropie de valorile de îngheţ, pe timpul nopţii, ceea ce scurtează timpul de supravieţuire pentru cei blocaţi și înăsprește condiţiile pentru supravieţuitori.

Zona este îndepărtată și muntoasă (1.200 km de Istambul , 920 de Ankara). Ercis, un oraș de 75.000, în provincia muntoasă Van, în apropiere de graniţa iraniană a fost cel mai tare afectat. Se află peste Falia Ercis, într-una din zonele cele mai predispuse la cutremure, din Turcia. Van, aflat la 55 mile (90 km) spre sud, a suferit, de asemenea, pagube importante.

Un număr de 80 de clădiri s-au prăbușit în Ercis, inclusiv un cămin de studenți și 10 clădiri s-au prăbușit în Van, conform Semilunii Roșii Turce. Câteva șosele s-au lăsat, conform unor rapoarte ale CNN-televiziunea turcă. Cutremurul s-a simţit, de asemenea, în Armenia și Iran și au provocat panică pe scară largă.

Turcia nu a făcut apel pentru ajutor internaţional. Semiluna Roșie Iraniană a trimis 65 persoane, 12 ambulanţe, ajutoare (pături, corturi, etc) și, de asemenea, o echipă medicală.


Semiluna Roșie Turcă este una dintre organizaţiile cu cel mai amplu răspuns la dezastre din Europa și s-a pregătit în mod extensiv pentru cutremure de mare magnitudine.

Nu există încă un apel pentru asistenţă internaţională, iar ofertele bilaterale de ajutor au fost respinse.


Acestea sunt informatiile oficiale furnizate de Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, pe care le puteti gasi si pe site-ul: www.crucearosie.ro .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.