vineri, 23 septembrie 2011

Securitatea alimentară - cea mai importantă provocare umanitară globală

Preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană, a declarat joi, în conferinţă de presă cu prilejul reuniunii celei de-a XVII-a Conferinţe Balcanice a Crucii Roşii Române şi Semilunii Roşii, că lansarea la Bucureşti a publicaţiei anuale a Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie - World Disasters Report 2011, aduce în atenţie cea mai importantă provocare umanitară globală în prezent - securitatea alimentară.

Ea a mai spus că cifrele cuprinse de raport arată o realitate cutremurătoare a lumii.

"Numărul de persoane subnutrite în lume în 2010 a fost de 924 milioane, mai mult decât la începutul anilor 1970, în conformitate cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), aproximativ 15% din populaţia lumii merge la culcare flămândă. Există, de asemenea, mulţi oameni care suferă de foame în ţările cu venituri mari. În fiecare an aproximativ 9 milioane de copiii din întreaga lume mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Aproximativ o treime din aceste decese premature sunt atribuite subnutriţiei, marea majoritate ca urmare a foamei cronice, nu a crizelor alimentare bruşte", a evidenţiat Mihaela Geoană.

Ea a adăugat că, potrivit aceluiaşi raport, s-a estimat că 178 milioane de copii sub vârsta de 5 ani suferă de probleme de creştere, ca urmarea a subnutriţiei, iar aproximativ 55 milioane suferă de subnutriţie acută.

Acelaşi raport mai arată că există aproape două miliarde de oameni în toată lumea în a căror dietă nu există vitamine şi minerale esenţiale.

În România, ca răspuns la criza economică, Crucea Roşie din România a demarat în septembrie 2009 proiectul "Banca de alimente". Scopul acestui proiect este sprijinirea cu alimente de bază a familiilor şi persoanelor singure care nu-şi pot procura prin forţe proprii necesarul zilnic de hrană, a subliniat preşedintele Crucii Roşii, Mihaela Geoană.

Ea a spus că acest proiect presupune colectarea de alimente greu perisabile, donate de populaţie, în supermarket-urile partenere şi distribuirea acestora către persoanele vulnerabile.

"Practic, alimentele ajung din supermarket pe mesele beneficiarilor urmând un proces care se derulează în cinci etape, respectiv cumpărarea, donarea, colectarea, sortarea şi distribuirea. Un pachet cu alimente cântăreşte 200 kilograme şi conţine ulei, zahăr, făină, mălai, orez, paste făinoase, conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiţi şi alte produse alimentare greu perisabile. Iniţial s-a început în 20 din cele 47 de filiale de Cruce Roşie şi în prezent se derulează în 29 filiale, 6 din Bucureşti şi 23 din judeţele Ilfov, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Prahova, Timiş, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Vrancea. Beneficiarii sunt identificaţi şi incluşi în proiect pe bază de anchetă socială", a detaliat preşedintele Crucii Roşii România.

Prin acest proiect s-au colectat 257.081 kilograme alimente, dintre care 254.512 kilograme alimente au fost distribuite la beneficiarii din întreaga ţară,. În zonele unde nu există bancă de alimente, filialele apropiate trimit pachete şi în aceste judeţe.

"De aceste ajutorare au beneficiat aproximativ 38.000 de familii şi persoane singure, iar 19.094 de familii şi persoane singure au primit bonuri de masă în valoare de 50 lei fiecare. Bonurile au fost achiziţionate de Crucea Roşie România cu bani de la bugetul de stat", a subliniat Mihaela Geoană.

Aceasta a accentuat asupra rolului voluntarilor care s-au implicat în colectarea produselor de la magazinele partenere, în distribuţia pachetelor la domiciliul beneficiarilor, în evaluarea cazurilor care solicitau sprijinul.

Preşedintele Crucii Roşii România a menţionat că nu se cunoaşte exact procentul din populaţia ţării care este afectată de sărăcie, dar a spus că un număr din ce în ce mai mare de persoane solicită sprijinul şi trebuie, pornind de la aceste realităţi, să se dezvolte noi strategii pentru că numărul donorilor este din ce în ce mai mic.

În cadrul conferinţei au prezentat din experienţa lor reprezentanţii Crucii Roşii din Italia, Bulgaria, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Republica Moldova şi Marea Britanie.

Aceştia au reliefat că populaţia este din ce în ce mai săracă şi expusă unui risc serios, din cauza exploziei preţurilor la produsele alimentare.

De altfel, reprezentanta Crucii Roşii din Marea Britanie a spus că numărul cererilor de ajutor, aşa-numitul apel de urgenţă, s-a mărit, în ultimii ani. Ea a reliefat că este foarte important ca în actualul context să existe o colaborare între societăţile de Cruce Roşie pentru găsirea de soluţii.

La Palatul Parlamentului se desfăşoară Conferinţa Balcanică, forum creat pentru a consolida şi extinde cooperarea în domeniile proprii de activitate umanitară între societăţile de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din cadrul, dar şi din afara regiunii balcanice. Crucea Roşie România găzduieşte acest eveniment care aduce în prim plan provocările din domeniul managementului dezastrelor şi cel social, în contextul "Aspectelor practice ale unei cooperări sustenabile între societăţile naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din regiune".

La reuniune participă 15 societăţi de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Semilula Roşie din Turcia, Crucea Roşie din Croaţia, Slovenia, Germania, Italia, Republica Moldova, Suedia.


Sursa: http://www.money.ro/securitatea-alimentara---cea-mai-importanta-provocare-umanitara-globala_1100536.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.