joi, 23 decembrie 2010

DE PRIN ZIARE ADUNATE ...

Crăciun cu brad şi globuri din ghenele de gunoi

Crăciun cu brad şi globuri culese din ghenele de gunoi - aşa îşi va petrece sărbătorile o familie de băcăuani. Şi nu dintr-un cartier mărginaş, ci în plin centrul oraşului.

Familia Feraru locuieşte în plin centrul municipiului, într-un bordei ascuns de ochii lumii, între Staţia de Ambulanţă şi sediul Poliţiei Primăriei. Şase suflete se adăpostesc într-o încăpere de pământ, prin al cărei acoperiş apa de la ploaie sau ninsoarea topită se prelinge pe pereţi. La sobă au dat drumul de câteva zile. Data trecută a explodat şi au fost la un pas de a muri cu toţii.

Tot de la gunoaie au luat şi bradul de plastic şi câteva globuri.

Catinca Feraru are patru copii: doi băieţi şi două fete. Cel mai mic are 10 luni, iar cel mai mare 13 ani. Niciunul nu merge la şcoală sau la grădiniţă, iar cel mic nici măcar nu a fost vaccinat. Casandra, fata de 11 ani, suferă de obezitate, iar Valentin a răcit la plămâni. Mama lor stă cu reţeta în buzunar, pentru că nu are de unde plăti la farmacie.

Despre mese îmbelşugate de Crăciun nici nu poate fi vorba. Sunt zile întregi când nimeni din familie nu mănâncă nimic.

Moş Crăciun n-a venit niciodată în bordeiul din centrul Bacăului. Singura care a primit un cadou a fost Andreea, fetiţa de şase ani, în singurul an în care a fost la grădiniţă.

Pentru ei, Moşul şi ajutoarele de la Crucea Roşie au dus pachete cu dulciuri şi alimente, însă Andreea şi-ar dori tare mult un urs de pluş, iar pentru asta a învăţat şi un colind, să-l îmbuneze pe moşul.



Sursa: http://www.1tvbacau.ro

 Crăciunul, o altă zi obişnuită

Pentru unii dintre băcăuani, Crăciunul nu are nimic din strălucirea unei sărbători aşteptate cu drag. Fără brad, fără mese îmbelşugate, fără Moş Crăciun, dar cu griji, soba pe jumătate rece şi un boţ de mămăligă la cinci suflete.



Pentru familia Fîrţescu, Crăciunul nu e decât o zi obişnuită din calendar. Fără brad, fără mese îmbelşugate şi fără bucuria unei vacanţe pe derdeluş, cei trei copii s-au resemnat deja. Vor mânca şi atunci ceea ce mănâncă în fiecare zi: paste de la Uniunea Europeană, amestecate cu fasole, luate pe datorie de la magazinul de cartier.

Familia Fîrţescu locuieşte în Bacău, pe strada Holtului, într-un bordei din chirpici gata să se năruiască peste ei. Într-o singură cameră stau cinci suflete.

Acasă nu sunt decât Cristina, de 5 ani, şi Geani, de 6 ani. Sora lor mai mare, Maria, e plecată să ajute o vecină. Copiii merg la şcoală şi la grădiniţă, însă vacanţa de iarnă nu le aduce nicio bucurie. N-au voie la derdeluş pentru că, dacă ar răci, mama lor n-ar avea cu ce să le cumpere medicamente. Cât despre brad şi globuri, nici nu poate fi vorba.

Dacă ar avea bani, şi-ar lua lemne. Rezerva pe care o mai au nu le mai ajunge nici până la Crăciun.

Pe cei mici, Moşul nu i-a uitat. Din donaţiile oamenilor cu suflet mare, cei de la Crucea Roşie au făcut pachete cu alimente şi dulciuri, singurele daruri pe care familia Fîrţescu le va primi de la Moş Crăciun.




Sursa: http://www.1tvbacau.ro


Caravana Crucii Rosii a ajuns la sute de bacauani

„Caravana Mos Craciun” a Crucii Rosii Bacau va pleca la inceputul acestei saptamâni pe ultimele doua trasee ale programului, spre Colonesti-Rachitoasa si Comanesti-Moinesti. Sute de famiilii cu probleme sociale au beneficiat de donatiile pe care bacauanii le-au facut, prin intermediul Crucii Rosii. De la inceputul acestei luni, caravana a poposit la Margineni, unde a oferit alimente si obiecte de imbracaminte unui numar de 130 de familii. 60 de copii au primit daruri. Alte 50 de familii din Bacau si 80 de persoane vârstnice si singure s-au bucurat de pachetele inmânate de voluntari. La Onesti, Slanic Moldova, Tirgu Ocna si Solont au primit vizita caravanei 30 de familii, iar 200 de copii au simtit bucuria sarbatorilor adusa de darurile neasteptate. Pe ultimele doua trasee, lista voluntarilor include 90 de familii, 500 de copii si 30 de veterani de razboi. Toti beneficiarii primesc pachete cu alimente de baza, dulciuri si jucarii. 116 tineri din mediul rural, elevi de liceu, au gasit in pungile cu daruri jachete de iarna si pulovere. “Sunt familii pentru care mâncarea este de multe ori doar pâine, a declarat Marlena Cleanu, coordonatorul proiectului. Grija acestor familii fata de visul micutilor lor de a avea ceva mai bun pe masa de Craciun si de a-l primi pe Mosul este de mult abandonata. Credem ca prin acest sprijin pe care încercam sa-l oferim putem reda un strop de demnitate si bucurie unui vârstnic, unor parinti disperati ca nu au ce oferi copiilor lor.” Crucea Rosie multumeste sponsorilor sai si tuturor celor care au raspuns si de aceasta data apelurilor sale de ajutorare a semenilor nostri aflati in dificultate.

Sursa: http://www.desteptarea.ro

O tona de alimente in sacul lui Mos Craciun

Caravana lui Mos Craciun e la mijlocul drumului. Mosul si ajutoarele trebuie sa ajunga la peste 1500 de copii din tot judetul si la aproape 300 de familii nevoiase. Pentru ei, din Banca de Alimente au fost scoase pungi cu zahar, faina, sticle de ulei, smantana si dulciuri. In total, peste o tona de alimente.


Caravana lui Mos Craciun si a ajutoarelor sale de la Crucea Rosie e la jumatatea drumului. A pornit pe 5 decembrie si sa oprit prima oara la familiile de sinistrati din Bacau si Margineni, iar in aceste zile sania lui va trece prin mai multe orase si comune din judet. "In cursul acestei saptamani, noi vom merge pe trasee bine stabilite, pentru a acoperi toate zonele. Vom fi al Onesti, Moinesti, Comanesti, Podu Turcului, Slanic Moldova, Colonesti, Rachitoasa si in toate zonele sarace, unde noi avem o traditie in a ajuta", a declarat Dan Marcel Babliuc, directorul Crucii Rosii Bacau.

Mosul va ajunge la peste 1.500 de copii din cele mai sarace colturi ale judetului si le va duce dulciuri. Pentru alti 116 tineri, Mosul are haine de iarna, intro campanie care isi doreste sa diminueze abandonul scolar. Vizati sunt mai ales elevii de liceu. 287 de familii vor primi tichete sociale: 5 bonuri, fiecare in valoare de 10 lei. Pentru celelalte familii nevoiase, Crucea Rosie a scos din Banca de Alimente peste o tona de zahar, faina, ulei, smantana, lapte, iaurt si dulciuri, iar din cei 2% pe care bacauanii iau donat vor fi cumparate fructe. "Mosul va fi pe drumuri pana pe 2122 decembrie si vom incerca sa acoperim toate zonele. Inceputul saptamanii viitoare e cel mai aglomerat pentru Mosul si pentru ajutoarele sale", spune directorul Babliuc.

Pachetele facute de Crucea Rosie Bacau valoreaza aproximativ 50 de lei, la fel ca si tichetele care vor fi impartite in orase. Pentru familiile din Rachitoasa si Colonesti, de exemplu, administratiile locale au cerut ca Mosul sa mearga la magazin in locul beneficiarilor, pentru ca nu au supermarketuri in comuna si nu ar avea unde folosi tichetele.

 Sursa: http://www.evenimentul.ro

 

 Caravana lui Moş Crăciun a plecat prin judeţ

Crucea Roşie face plinul pentru sacul lui Moş Crăciun. Caravana a plecat deja prin judeţ, prima oprire fiind la familiile afectate de inundaţii. Urmează apoi două dintre cele mai sărace comune băcăuane, iar în oraş familiile nevoiaşe vor primi de la Moş tichete sociale.
Pentru al şaselea an consecutiv, Crucea Roşie pregăteşte „Caravana Lui Moş Crăciun”. Startul s-a dat la finele săptămânii trecute, când 130 de familii afectate de inundaţiile din vară au primit produse alimentare.„În continuare, Caravana va urmări colectarea de produse donate de băcăuani în hypermarketurile care ni s-au alăturat. Cu ajutorul acelor produse lăsate în coşurile special amenajate, vom merge la familiile nevoiaşe din judeţ”, a explicat Dan Marcel Babliuc, directorul executiv al Crucii Roşii Bacău.
Sunt vizate două dintre cele mai sărace comune: Coloneşti şi Răchitoasa. Aici, pe lângă produsele alimentare, 150 de copii vor primi câte o geacă de iarnă, în cadrul unei sponsorizări a unei reţele internaţionale de televiziune. Pentru cei din oraşe, moşul va aduce tichete sociale. „Tichetul are o valoare de 50 de lei. Poate nu e mult, dar reprezintă o sumă importantă pentru cei care, de sărbători, nici nu au ce pune pe masă”, crede directorul Babliuc.
Cei de la Crucea Roşie speră ca băcăuanii să fie darnici în prag de sărbătoare, pentru a putea ajunge la cât mai multe familii nevoiaşe.

Sursa: http://www.evenimentul.ro

Mos Craciun, prin voluntarii Crucii Rosii, in casele a mii de nevoiasi

 Mii de familii, copii, tineri si batrini aflati in dificultate din tot judetul sint trecuti pe lista lui Mos Craciun, intocmita de voluntarii Crucii Rosii Bacau. Acestia au ajuns deja in cadrul campaniei “Caravana lui Mos Craciun” demarata la inceputul lunii decembrie in casele citorva sute de beneficiari, pentru a le imparti darurile constind in produse alimentare, jucarii sau imbracaminte, dupa caz, provenind din donatiile bacauanilor sau ale diferitor firme care au inteles necesitatea de a fi aproape de semeni de sarbatori. Pina de Craciun, mesagerii lui Mos Craciun vor termina de strabatut judetul, misiune nu usoara, dar plina de semnificatie, exemplu totodata de urmat nu doar in prag de Craciun, Pasti sau alta sarbatoare. In continuare, bacauanii sint asteptati cu donatii in spatiile special amenajate in interiorul magazinelor Real Hypermarket, Carrefour si Metro sau la sediul Crucii Rosii Bacau din str. I. S. Sturza nr. 78, telefon 0234.523733. 

 

 Sursa: http://www.ziaruldebacau.ro

 

Grupul “Armonia iernii” a colindat Ziarul de Bacau


Cinci tineri frumosi si talentati, membri ai grupului vocal – instrumental “Armonia iernii”, au colindat ieri Ziarul de Bacau. Sub conducerea sopranei Elena Rosu, fosta eleva a Liceului de Arta “George Apostu”, ei au interpretat colinde traditionale românesti dar si refrene mai putin cunoscute din repertoriul international sau din cel al solistilor Stefan Hrusca sau Fuego.

“Asta ne-am si dorit, sa alegem piese mai putin cunoscute, pentru a aduce ceva nou. Am fost invitati sa cintam in mai multe locuri, pe la firme. dar mergem si pe la blocuri, unde, am avut surpriza placuta, sa fim primiti cu caldura”, a spus solista Elena Rosu. Din grupul “Armonia iernii” mai fac parte elevii Marina Anton (voce, chitara; Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”), Lorena Cucu (voce; Colegiul National “Vasile Alecsandri”), Remus Bobirnac (voce, chitara; Colegiul National “Ferdinand I”) si Petre Munteanu (voce; Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”). Membrii grupului sint toti si voluntari ai “Crucii Rosii” Bacau.

Sursa: http://www.ziaruldebacau.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.