vineri, 3 septembrie 2010

PRIMII PARAMEDICI AI CRUCII ROŞII ROMÂNE




Din iniţiativa Comitetului Judeţean al Crucii Roşii Bacău, a fost organizat pentru prima dată, în anul 1962, concursul de educaţie  pentru sănătate şi acordarea primului ajutor “Sanitarii Pricepuţi”, care a devenit o tradiţie de 48 de ani, în cadrul activităţilor Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din Romînia. În prezent, Crucea Roşie Bacău continuă să inoveze în domeniul primului ajutor  calificat dând  startul unei noi provocări: FORMAREA ECHIPAJELOR DE PARAMEDICI.

Conform strategiei de dezvoltare a activităţii pentru anul 2010, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean, de la începutul a.c. s-a hotărît profesionalizarea Detaşamentului de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă a Crucii Roşii Bacău.

Această linie strategică a fost cadrul perfect în baza căruia au fost selecţionaţi 6 voluntari ai Crucii Roşii Bacău, în vederea participării acestora la cursul de formare paramedici, din perioada 09.08.10 – 03.09.10.



Primele echipaje de paramedici ai Crucii Roşii din România sunt cei de la filiala Bacău




După aproape o lună de şedere în Iaşi, echipa de voluntari a Crucii Roşii Bacău s-a întors glorioasă acasă. Şi nu oricum, ci cu zâmbetul pe buze, cu certificatul  de absolvire în mână, şi mai presus de toate, cu un mare bagaj de cunoştinţe medicale care atestă promovarea cursului de formare paramedici.

Prima promoţie de paramedici din cadrul Crucii Roşii Române şi-a primit joi, 02 august, diplomele de absolvire.

Centrul Regional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare Iaşi a organizat joi, 02.09.10, începând cu ora 08.00, în sala de curs a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Gr. Sturdza” Iaşi, examenul pentru participanţii cursului de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare.

Tot în cursul zilei de joi, echipa de voluntari ai Crucii Roşii Bacău şi-a primit diplomele în urma absolvirii acestui curs.



Crucea Roşie Bacău va avea trei echipaje de paramedici, care vor fi apte să acorde primul ajutor calificat, conform legii

Ţinând cont de faptul că filiala de Cruce Roşie Bacău a investit foarte multe resurse financiare în vederea dotării ambulanţelor , în viitorul apropiat acest obiectiv strategic va putea fi şi îndeplinit.

Din cele afirmate şi de dl. lt. Col(r) Dan Marcel Babliuc, directorul Crucii Roşii Bacău,  scopul acestei iniţiative este “ca în cadrul Crucii Roşii Române să  se poată acţiona în teatrul de dezastre şi urgenţe, legal şi cu echipaje calificate care să intervină în sprijinul echipajelor ISU.”



O PROVOCARE CONTINUĂ PENTRU ECHIPAJELE DE PARAMEDICI AI CRUCII ROŞII BACĂU

Pe lângă cei 6 voluntari ai Crucii Roşii Bacău care au absolvit acest curs : Blănaru Mirela, Cleanu Ioana, Catană Eduard, Hanu Ioana Mădălina, Tăbăcaru Ciobanu Cristi, Ficuţă Radu Lucian se numără şi cei 12 participanţi din cadrul I.S.U Iaşi, I.S.U. Neamţ, I.SU. Vaslui, I.S.U. Bacău. „ Cu toţii fac parte din seria 43, fiecare diferit ca persoană dar la fel ca şi misiune, aceea de a salva vieţi ”, ne-a mărturisit dl Sîrbu Ionuţ, unul dintre formatori.

Este o mândrie, deoarece cu aceşti voluntari vom putea crea 3 echipaje, care pentru o perioadă de timp vor constitui complementaritatea Serviciului de Prim Ajutor calificat, la nivel judeţean. Sunt forţe pe care băcăuanii se vor putea baza într-un eventual dezastru”, ne-a declarat Dan Marcel Babliuc, directorul Crucii Roşii Bacău.

A fost o experienţă de neuitat. Deşi timpul va trece, informaţiile culese din timpul cursului vor rămâne mereu întipărite în minţile noastre. De fiecare dată când vom acţiona o vom face în cea mai bună măsură, conform standardelor de calitate ale actului medical.”, ne-a zis Ioana Cleanu, absolventă a cursului de formare paramedici.



OAMENI MINUNAŢI, SPECIALIŞTI ÎN CEEA CE FAC

Conform spuselor lui Tăbăcaru Ciobanu Cristi, un al doilea absolvent al acestui curs reiese faptul că formatorii nu sunt doar oameni minunaţi, ci totodată,  ei reprezintă vocile care îi vor îndruma de fiecare dată în acţiunile lor: „ Cert este că orice ar fi, după fiecare acţiune încheiată, o mare parte din succesul şi satisfacţia intervenţiei noastre se va datora şi lectorilor noştri.”

Deşi în primă fază, cei care aveau să îi instruiască li s-au părut a fi autoritari, intangibili şi mult prea serioşi, pe parcurs lucrurile au devenit altfel. Pe lângă implicarea şi dăruirea lectorilor, maniera în care s-au desfăşurat cursurile, într-un mediu relaxant şi totodată într-un ritm alert, s-a dovedit a fi de bun augur pentru cursanţi.

Cel care le-a demonstrat că se poate clădi o relaţie armonioasa între cursanţi şi formatori a fost dl Ţugui Dan, care ne-a declarat că: „ A fost un curs din care şi noi, lectorii am învăţat alături  de cursanţii noştri,  cum să organizăm viitoarele cursuri mai bine, care sunt lipsurile noastre, ce îmbunătăţiri putem face. Această serie a fost una deosebită, prin faptul că toţi cei 16 oameni minunaţi ne-au devenit prieteni.. Pot spune că s-au creat  legături de prietenie atât între noi cât şi între cursanţi şi dorim ca împreună să promovăm o asistenţă medicală de urgenţă de valoare.”






Un comentariu:

  1. Felicitari,felicitari si iar felicitari.
    Românii au nevoie de oameni ca voi in astfel de vremuri.

    RăspundețiȘtergere

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.