miercuri, 29 aprilie 2009

Ziua Sanatatii si Securitatii in Munca, tratata cu seriozitate, la Bacau

- in fiecare an, pe 28 aprilie, in toate tarile membre ale Uniunii Europene se sarbatoreste Ziua Securitatii si Sanatatii in Munca - nici la Bacau, ziua nu a trecut neobservata, simpli cetateni, institutii publice, angajatori privati sau sindicate, marcind cu seriozitate evenimentul

Madalina ROTARU, Florentin RADU

Pentru a marca aceasta zi, ITM Bacau, prin compartimentul Securitate si Sanatate in Munca, a organizat un simpozion ce a trezit interesul a peste 100 de reprezentanti ai angajatorilor publici si privati din judet. Simpozionul a fost urmat de prezentarea unui curs de acordare a primului ajutor, cu implicarea voluntarilor Crucii Rosii Bacau, demers la care, ca niciodata, angajatorii au participat cu real interes. Actiunea a fost organziata de Arena Mall, in parteneriat cu ITM si cu colaborarea filialei locale a Crucii Rosii, in incinta supermarketului bacauan. In serii de cite 10-12, reprezentantii agentilor economici au aflat cum se acorda primul ajutor in caz de accident la locul de munca si nu numai, ridicind ei insisi o serie de probleme cu care s-au confruntat deja sau cu care ar putea sa se confrunte pe viitor. Au aflat astfel, de la cum se intervine in cazul unui lesin sau pansarea unei rani usoare, pina la cum se acorda primul ajutor in cazul unei persoane suferinde de diabet, care s-a inecat, a suferit arsuri puternice sau este suspecta de hemoragie interna.

Cartel Alfa a aprins o luminare pentru cei decedati la locul de munca

Sindicatele din cadrul Confederatiei Nationale “Cartel Alfa” au marcat, la rindul lor, Ziua Internationala a comemorarii lucratorilor accidentati sau decedati la locul de munca. Astfel, la unele societati din Bacau, unde exista sindicate afiliate la “Cartel Alfa”, la ora 12.00, au aprins luminari in memoria acestor victime. Prin acest gest, sindicalistii au dorit sa atraga atentia autoritatilor asupra “consecinetelor de neacceptat ale unor forme de organizare a muncii care sacrifica sanatatea si siguranta lucratorilor, in goana dupa maximizarea profitului”. Sindicatele cer, printre altele, functionarea efectiva a Comitetelor de Sanatate si Securitate in Munca, atit la nivelul unitatilor private, cit si la al celor de stat, precum si functionarea efectiva a Fondului national de risc profesional. In opinia sindicatelor, acest fond ar trebui sa asigure, pe linga decontarea cheltuielilor conjuncturale pentru accidentele de munca, si tratamentul si eventualele interventii chirurgicale.

8 morti si 12 invalizi, intr-un an

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau, in anul 2008 au avut loc 96 de accidente de munca, dintre care opt s-au soldat cu deces, iar 12 cu invaliditate temporara de munca. De asmenea, de la inceputul anului in curs, dintre accidentele de munca inregistrate, trei au fost mortale.

Sursa: Ziarul de Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.