vineri, 6 februarie 2009

Crucea Rosie a lansat o noua Campanie de Siguranta Rutiera


          Societatile Nationale de Cruce Rosie din toata Europa lansat un nou curs interactiv de siguranta rutiera. Acesta este conceput drept suport atat pentru Societatile de Cruce Rosie, cat si pentru alte organizatii, profesori, tineri profesionisti, practicieni in domeniul sigurantei rutiere ce doresc sa implementeze programe de siguranta rutiera in tarile lor.

Programul „Campania de Siguranta Rutiera si Prim ajutor a Crucii Rosii” este disponibil pentru descarcare pe pagina de internet  www.1-life.info , in 16 limbi straine. Pachetul include statistici si informatii referitoare la accidentele rutiere, precum si exercitii si alte instrumente concepute cu scopul de a creste responsabilitatea asupra sigurantei rutiere. De asemenea, materialul contine metode de instruire a copiilor intre 7-11 ani pentru a intelege pericolele traficului rutier si pentru a invata despre primul ajutor in situatii reale.

     Conform recentului Raport Eurostat, accidentele de trafic rutier in statele membre ale Uniunii Europene, provoaca aproape 43 000 de victime anual si ranesc peste 1,8 milioane de oameni, reprezentand un prejudiciu estimat la 160 miliarde de euro. „Incepand cu 2001, Societatile Nationale de Cruce Rosie, membre ale Uniunii Europene, si-au unit fortele si au adus contributii valoroase privind bunele practici de siguranta rutiera, puncte de vedere si initiative. Prin urmare, am hotarat facilitarea schimburilor de experienta si a crearii de legaturi, prin conceperea Programului si prin aducerea lui la cunostinta unui numar cat mai mare posibil de oameni, din interiorul sau din afara Crucii Rosii”, a declarat Luc Henskens, Directorul Biroului Uniunii Europene - Crucea Rosie.

       Programul a fost testat de catre Societatile de Cruce Rosie in perioada octombrie 2007 - martie 2008, in urmatoarele tari: Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Regatul Unit al Marii Britanii. Peste 29 000 de participanti (copii, profesori, parinti, soferi si jurnalisti) au fost cooptati in procesul de testare a Programului.

Societatile de Cruce Rosie lucreaza la imbunatatirea sigurantei rutiere prin mobilizarea indivizilor, a comunitatilor, a organizatiilor, a factorilor de decizie si a altor parteneri in legatura cu aceasta situatie. Cu ajutorul ultimelor patru campanii de siguranta rutiera, Societatile Nationale Europene de Cruce Rosie au contribuit in mod concret la obiectivul Uniunii Europene de a reduce pana in anul 2010 la jumatate numarul de decese pe sosele, prin cooperare cu numerosi parteneri, care includ o multitudine de asociatii, scoli, autoritati locale, voluntari ai Crucii Rosii, Comisia Europeana si societati private, precum Toyota si Tom Tom.

Pentru a sublinia importanta primului ajutor in sporirea sigurantei drumurilor, 27 de Societati Nationale membre ale Uniunii Europene inainteaza astazi o pozitie oficiala comuna catre Comisia Europeana. Recomandarile catre CE, cu scopul de a reduce numarul de persoane ucise sau ranite pe sosele, sunt urmatoarele:

- Cerinta cursului de prim ajutor fiecarui candidat la obtinerea unui permis de conducere in statele membre.
Fiecare sofer trebuie sa detina un certificat valabil de Prim Ajutor.
- Existenta unei metodologii comune pentru soferi cu privire la Primul Ajutor, metodologie adoptata de statele membre.

Pentru mai multe detalii, puteti vizita acest  LINK , material in limba engleza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.