vineri, 5 decembrie 2008

COMUNICAT DE PRESA



Ziua Internationala a Voluntarului la Crucea Rosie Bacau


In fiecare an, pe 5 decembrie, Crucea Rosie Bacau aniverseaza „Ziua Internationala a Voluntarului”.

Voluntarii sunt recompensati, in cadrul unor evenimente festive organizate de filialele din tara, in semn de recunostinta pentru efortul si serviciile depuse pentru sprijinirea Misiunii fundamentale a Crucii Rosii Romane.

Putem spune ca Filiala Bacau a organizat pe tot parcusul anului 2008 evenimente care au pus in valoare implicarea voluntarilor sai : Ziua Primului Ajutor -13 Septembrie ( in cadrul careia au fost premiati 12 voluntari), Gala Crucii RosiiImpreuna pentru umanitate” – 8 mai ( au fost premiati Voluntarii anului).

Anul acesta de ziua lor, voluntarii Crucii Rosii Bacau vor organiza o serie de activitati menite sa evidentieze rolul voluntarului de Cruce Rosie in comunitatea bacauana. Astfel la ora 15,00, in sala de teatru a Palatului Copiilor Bacau vor sustine o dezbatere creativa pe tema voluntariatului pentru promovarea valorilor si modeleleor de buna practica : „Voluntariatul- munca degeaba? ” si vor prezenta raportul de activitate pentru anul 2008.
Voluntarii Crucii Rosii Bacau pe tot parcursul anului au demosntrat ca prin implicarea lor au rezolvat o serie de probleme ale comunitatii bacauane.
Au desfasurat o serie de proiecte sociale care vizeaza ajutorarea persoanelor dezavantajate din Judetul Bacau cum ar fi: Caravana de Paste si Mos Craciun, Campania de prevenire a abandonului scolar, Campania de prim ajutor Litoral 2008 si Comunitate, Programul de interventie si asistenta sinistrati. Pe langa activitatile sociale voluntarii au implementat si o serie de activitati de educatie, culturale, ecologie si specifice de tineret cum ar fi: Concursul „Sanitarii Priceputi” , activitati de impadurire, schimburi de experienta cu alti tineri de la Crucea Rosie Italiana, Gala Crucii Rosii „Impreuna pentru umanitate”, Zilele Crucii Rosii -132 ani de activitate.

Crucea Rosie Romana este cea mai mare organizatie umanitara din tara, bazata in principal pe voluntariat.
La sfartitul anului , numarul voluntarilor de Cruce Rosie era de aproximativ 300 de persoane, dar numarul acestora se schimba permanent. Chemati de spiritul civic, altruism, dorinta de a face bine si convingerea ca actiunea lor va schimba ceva, voluntarii sunt resursa cea mai importanta a Crucii Rosii, ei sunt puterea umanitatii si aparatorii valorilor umanitare. Voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul activitatilor destinate sa asiste persoanele vulnerabile.

Multumim tuturor celor care au sprijinit prin actiuni de voluntariat activitatea umanitara a Crucii Rosii! Fara energia, pasiunea si responsabilitatea lor, misiunea Crucii Rosii Romane, de a veni in ajutorul celor aflati in suferinta, nu ar fi posibila.
Crucea Rosie Bacau este condusa de un Comitet format din 25 persoane voluntare care reprezinta functii cheie in comunitate. Majoritatea voluntarilor nostri sunt tineri si lucrul acesta este foarte bine venit pentru faptul ca activitatea de voluntariat este o alternativa constructiva de petrecere a timpului liber, prin care iti poti descoperi si dezvolta abilitatile, ea fiind apreciata tot mai mult de angajatori.

Cu aceasta ocazie ne exprimam increderea ca tot mai multi tineri vor intelege importanta activitatii de voluntariat si se vor implica activ in comunitatea din care fac parte.

Despre originea voluntariatului in Crucea Rosie

Actiunea voluntara s-a aflat la baza conceptului Crucii Rosii in momentul infiintarii acesteia. Dupa batalia de la Solferino din 1859, tanarul Henry Dunant a organizat satencele pentru a asista ranitii si muribunzii care zaceau pe campul de lupta, lasati in urma de propriile trupe. El s-a intors acasa pentru a scrie cartea "O amintire de la Solferino" , lucrare care a dus peste cativa ani la infiintarea Crucii Rosii. 'Nu s-ar putea organiza, pe timp de pace si liniste, societati de ajutorare in scopul ingrijirii celor raniti pe timp de razboi de catre voluntari zelosi, devotati si bine calificati?' scrie el. 'Pentru aceasta munca ajutorul remunerat nu este ceea ce se cauta. Prin urmare este nevoie de persoane si surori voluntare, zeloase, antrenate si cu experienta, a caror statut sa fie recunoscut de comandantii sau armatele din teren si misiunea lor sa fie facilitata si sustinuta.' Din aceste cuvinte a crescut intreaga Miscare de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, raspandindu-se de la o tara la alta, pe masura ce oamenii s-au intrunit, au infiintat o societate, au ales o conducere voluntara si au inceput sa recruteze voluntari.
Ce este un voluntar. O Societatea de Cruce Rosie sau Semiluna Rosie tipica din prezent depinde de voluntari pentru conducere si furnizarea serviciilor proprii, desi personalul remunerat joaca de asemenea un rol important in asigurarea functionarii organizatiei si a serviciilor acesteia. Totusi, reteaua imensa de voluntari este factorul care defineste orice Societate Nationala. In prezent Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie are aproximativ 97 de milioane de membri/voluntari. Definitiile Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sunt evidentiate in Politica de voluntariat adoptata in 1999. Statutul, drepturile si obligatiile voluntarului in cadrul Crucii Rosii Romane sunt reglementate de Codul de conduita pentru voluntarii Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, adoptat in 2004. In majoritatea tarilor exista o definire traditionala a conceptului de voluntariat, adanc inradacinata in istoria si traditiile acestora si reprezentand in mare masura o reflectare a valorilor culturale. Prin urmare, aceasta definitie variaza de la o tara la alta, modificandu-se totodata de-a lungul timpului, concomitent cu evolutia societatilor.

Care este rolul voluntarilor

La nivel local, voluntarii Crucii Rosii se afla in centrul activitatilor destinate sa asiste persoanele vulnerabile. Lucrand sub coordonarea unui lider voluntar de grup, voluntarii primesc de obicei o sarcina specifica. Aceasta poate fi primul ajutor, distribuirea de alimente, pregatirea pentru dezastre si interventia in situatii de urgenta, asistarea la domiciliu a persoanelor in varsta etc.
2 tineri voluntari sunt membri in Comitet si sunt responsabili pentru activitatea si comportamentul organizatiei, participand la adunarile generale pentru a adopta regulamente, a decide politicile majore si activitatile viitoare.

Va asteptam sa ne fiti alaturi!


Director Crucea Rosie Bacau
Lt.col. ( r) Dan Marcel Babliuc





Comunicat de presa redactat de Marlena Cleanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.