miercuri, 12 iulie 2017

Crucea Roșie Bacău, alături de Familia Regală la ceremoniile desfășurate cu ocazia centenarului bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz

       Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au parcurs cu Trenul Regal, de la Focşani la Oneşti, în ziua de 11 iulie 2017, un traseu al recunoștinței, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Călătoria Familiei Regale a avut loc loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști.
      Alteţele Lor Regale au fost prezente la scurte ceremonii de primire în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești și au luat parte la ceremonii solemne la Mausoleele din Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz.
        Crucea Roșie Română, prin angajații și voluntarii Filialei Bacău și Subfilialei Onești, a fost alături de Familia Regală la evenimentele desfășurate la Onești și Oituz. Totodată, o ambulanță a Serviciului de Ambulanță a Crucii Roșii Bacău, cu ambulanțier și asistent medical, a fost prezentă pe durată întregii zile, pentru a asigura asistența medicală în situații de urgență.
      Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) este considerată astăzi cea mai importantă acțiune militară românească din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat zece zile și a lăsat în memoria societății românești legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat și generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansată legendara expresie „Pe aici nu se trece”!
       La 28 septembrie 1916, a început bătălia de la Oituz. Prima confruntare militară de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu și Nicolae Sinescu și a fost una dintre cele mai curajoase acțiuni militare românești în Primul Război Mondial. Operațiunea a durat șaisprezece zile și a vizat împiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forța Munții Carpați și de a pătrunde în Valea Siretului. A doua bătălie de la Oituz a început în ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasată sub comanda generalului Eremia Grigorescu și a durat cinci zile. A treia bătălie de la Oituz s-a desfășurat în zilele de 26 iulie – 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Văleanu.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.