marți, 5 iulie 2016

Crucea Roșie Română a împlinit 140 de ani de la înființare

Crucea Roșie Română a împlinit 140 de ani de la înființare, perioadă în care s-a aflat mereu în prima linie a asistenței umanitare prin suportul pe care l-a acordat.
Pentru a marca acest moment istoric, a fost dezvelită o placă aniversară la sediul Crucii Roșii Române din București, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, Președinte Crucea Roșie Română, a domnului Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română, președinți și directori ai filialelor organizației, voluntari și angajați.  Evenimentul a continuat la Palatul Elisabeta, cu o recepție la care au fost invitate personalități din Președinție și Guvernul României, oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile, ai Corpului Diplomatic, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române.

În a doua parte a zilei, în parcul Tineretului din Capitală, peste 300 de voluntari au format o cruce umană și, alături de ambasadorul Crucii Roșii Române, Iuliana Tudor, au ridicat spre cer 140 de baloane, pentru fiecare an în care organizația, prin voluntarii săi, a slujit umanitatea în cele mai dificile momente.

Tot pentru a marca acest moment important din istoria organizației, timp de o săptămână, o pânză de 140 de metri cu mesaje de pace transmise de voluntari din toată țara, va acoperi gardul Palatului Parlamentului.

Filiala Bacău a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România a marcat acest moment important în Piaţa Tricolorului, unde au fost oferite servicii medicale (măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei) pentru cei prezenţi, au fost distribuite pliante informative despre activitatea Crucii Roșii Bacău și realizate demonstrații privind acordarea primului ajutor de bază. De asemenea, a fost organizată o expoziție cu cele mai relevante fotografii ale actiunilor din ultimii ani, precum și activități adresate copiilor: face-painting, modelare de baloane, etc.

Sprijinul oferit de Crucea Roșie Română de-a lungul celor 140 de ani de la înființare a fost continuu,  în 2015 organizația a ajutat peste 100.000 de familii și persoane singure cu alimente de bază, a asigurat peste 60 de intervenții în situații de urgență, prin care s-a oferit sprijin material unui număr de aproape 29.500 de persoane, iar peste 30.000 de români localizați în zone de risc au beneficiat de programe de informare despre cum să se comporte în caz de dezastru. În același timp, aproximativ 32.000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor, 7.600 au beneficiat de servicii de prim ajutor, iar prin campaniile de mobilizare socială la donarea de sânge, organizate de Crucea Roșie Română, 4.400 de persoane s-au implicat. Prin serviciul „Căutări persoane”, Crucea Roșie a soluționat 170 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia. Întregul raport de activitate al Crucii Roșii Române din anul 2015 poate fi găsit la următorul link: http://www.crucearosie.ro/noutati/rapoarte.html

Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentare la fiecare nivel teritorial, având 47 de filiale, 1.996 subfiliale și 1.307 comisii, iar 5.500 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.

Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale ale  Crucii Roșii Române care stau la baza tuturor  acțiunilor sale.
Dimitrie Ghica, Nicolae Crețulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, un grup de oameni cu suflet nobil ,sunt semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române. Primul sediu al organizației a fost deschis în Spitalul Colțea din București.

Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Elisabetta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Prințul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabili.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza, astfel va invit sa comentati.